Rázný krok slovenské prezidentky. Vložila se do kauzy postřelené kadetky Míši

Slovenskem nedávno otřásla nešťastná událost, která se stala na bratislavské policejní akademii. Jeden z instruktorů tam měl během výcviku postřelit teprve dvacetiletou studentku Míšu. Kulka zasáhla její plíci a poškodila obratel.

Do celé události se teď podle slovenského Denníku N vložila i prezidentka Zuzana Čaputová, která v pátek odvolala rektorku bratislavské akademie Lucii Kurilovskou. Její odstoupení požadoval tamní ministr vnitra Roman Mikulec. Argumentoval tím, že instruktor Vladimír Šeparnev, z jehož zbraně rána vyšla, neměl v prostorech takzvaného polygonu, kde ke střelbě došlo, co dělat.

[chooze:article;value:499500]

​V hale se podle ministra nesměla používat ostrá munice, a hlavně nemělo vůbec dojít k tomu, že na sebe vzájemně studenti mířili zbraní. To se ale podle advokáta zraněné studentky, kterého citoval web TV Noviny, přesně stalo.

Rektorka Kurilovská na vyjádření ministra ale reagovala tím, že šlo pouze o jeho názor. Odstoupit z pozice neplánovala. Za situaci byl podle ní zodpovědný právě Šeparnev, kterého ze školy propustila. Událost pak označila ze selhání jednotlivce.

​Pedagogové i další zaměstnanci bratislavské policejní akademie nicméně podle deníku Netky stojí za rektorkou. Prezidentku Čaputovou proto v dopise požádali o přehodnocení odvolání. Rektorku podpořilo i vedení Právnické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě a akademický senát univerzity.

Tragédie se stala na začátku března. Z instruktorovi zbraně měl vyjít ostrý náboj a zasáhnout dvacetiletou Míšu do zad. Postřelená studentka skončila v nemocnici, kde se po dvou dnech probrala z kómatu. Kvůli nepovedenému cvičení bude mít následky do konce života.

Na bratislavské akademii nešťastnou náhodou instruktor postřelil studentku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.