Reakce politiků na volby: Babiš mluví o famózním úspěchu, Piráti chtějí zabojovat

"Myslím, že jsme dosáhli slušného výsledku, ze kterého nejsme ani nadšeni ani zklamáni. Zisk šesti mandátů je ta hranice, kterou jsme si stanovili jako hranici pro úspěch v těchto volbách, a druhé místo je něco, co nám dlouhodobě přisuzovaly všechny předpovědi," řekl premiér Petr Fiala na tiskové konferenci po vyhlášení výsledků. Volby podle jeho slov vládním stranám poskytly zpětnou vazbu, se kterou budou dál pracovat, a budou se snažit, aby ve všech dalších volbách zvítězily.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš poděkoval všem voličům za podporu a první místo v eurovolbách považuje za famózní úspěch. "Máme o 273 815 více preferenčních hlasů než v roce 2019 a máme o jeden mandát navíc. Já jsem byl úplně v šoku, nečekal jsem to a byl jsem celkem pesimista," řekl Babiš a vyzdvihl úspěch nové europoslankyně Kláry Dostálové, která, jak připomněl, ve volbách získala více preferenčních hlasů než kolik mělay SPD s Trikolorou hlasů dohromady.

[chooze:article;value:559421]

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan doufal ve dvouciferný výsledek a zisk téměř devíti procent, který pro STAN znamená zdvojnásobení počtu europoslanců, nepovažuje za úspěch. Přesto voličům poděkoval za účast. "Díky! Vzhlížíme ke všem dobrovolníkům, kteří se zapojili do kampaně. Hlas Starostů bude znít v Evropském parlamentu dvakrát silněji než doteď! Všem zvoleným gratuluju a přeji hodně energie. A Česku, aby mělo v EU pověst aktivní země, která Evropskou unii rozvíjí společně s ostatními,“ napsal Rakušan na síti X.

Naopak zklamání nad výsledkem Pirátů nezastíral jejich předseda Ivan Bartoš, který volební skóre bere jako zpětnou vazbu od občanů. Volební kampaň jim nakonec vynesla jen jeden mandát pro znovuzvolenou Markétu Gregorovou. "Nezastíráme, že jde o hořkou zkušenost. Ale nemá smysl se z toho hroutit. Znamená to pouze, že zkrátka zabereme třikrát tolik. Napříč Evropou posilují extremisté a populisté. Budoucnost tedy nabízí celou řadu výzev, proti kterým má smysl bojovat. Rveme se dál,“ uvedl Ivan Bartoš.

[chooze:article;value:559372]

​Rozčarování panovalo také u opoziční SPD, která získala 5,73 %. "Jsme zklamaní z toho výsledku, čekali jsme minimálně dva mandáty, máme jeden mandát,“ řekl na tiskové konferenci po zveřejnění výsledků předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Předseda strany Tomio Okamura uvedl, že SPD musí dát voličům více najevo, že o jejich hlasy stojí. To byla podle Okamury patrně největší rezerva, kterou SPD před volbami měla, a také důvod, proč ji strany s podobným volebním programem předstihly.

Ve svém příspěvku na sociálních sítích se k výsledkům eurovoleb vyjádřilo i hnutí Milión chvilek pro demokracii. "Slavit můžou po eurovolbách antisystémové a populistické strany. Na prvním místě skončilo hnutí ANO a novou europoslankyní se tak stane například Jana Nagyová, spoluobžalovaná z kauzy Čapí hnízdo. Kromě toho míří do Evropského parlamentu i Filip Turek, který nejen na svých sociálních sítích v minulosti neskrýval obdiv k nacistickému Německu. Pro demokratické strany je to varování a také signál něco změnit. Dobrou zprávou je nicméně vysoký zájem lidí a rekordní 36,45 procenta vysoká volební účast,“ napsali na svém profilu na síti X.

Podívejte se na tiskovou konferenci hnutí ANO k výsledkům eurovoleb:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.