RECEPTY: Co dělat s kupou vajec po Velikonocích? Připravte lahodné pokrmy

Přemýšlíte, co dělat s pondělní kupou vajec, kterou koledníci přinesli domů? Máme pro vás tip. Vyrobit si z nich můžete řadu pokrmů, na kterých si vyloženě pochutnáte. Inspirujte se několika recepty.

Jednoduchá vajíčková pomazánka

2 vejce natvrdo

120 g okurek

50 g nivy

100 g měkkého plnotučného tvarohu

30 g anglické slaniny

sůl

pepř

Postup: Vajíčka a okurky nakrájíme na jemné kostičky (nebo nastrouháme nahrubo), na jemném struhadle nastrouháme nivu. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, opražíme ji na pánvi a necháme zchladnout. Smícháme vajíčka, okurky, nivu a tvaroh a vše dochutíme solí a pepřem. 2/3 anglické slaniny přimícháme ke směsi a zbylou použijeme na ozdobu. Dozdobíme oblíbenými bylinkami nebo nahrubo nastrouhanou okurkou.

[chooze:article;value:498584]

Salát s tuňákem

1 ledový salát

150 g tuňáka v oleji

4 vejce natvrdo

malá cibule

4 cherry rajčata

2 ředkvičky

med

olivový olej

vinný ocet

sůl

pepř

Postup: Salát omyjeme a natrháme do mísy. Poté přidáme vajíčka nakrájená na čtvrtky, tuňáka, kolečka cibule, nakrájená rajčata a ředkvičky. Z medu, olivového oleje a vinného octu vytvoříme dresink, který osolíme a opepříme. Následně jej smícháme se salátem.

Pštrosí vejce

6 vajec (z toho 4 uvařená natvrdo)

500 g mletého masa

sůl

strouhanka

olej

Postup: Mleté maso osolíme, opepříme a smícháme se syrovými vejci. Směs zahustíme strouhankou a promícháme. Vytvoříme několik placek a doprostřed vložíme celé vejce natvrdo a celé ho zabalíme. Karbanátek následně obalíme ve strouhance a osmažíme.

Vaječná tlačenka

5 vajec natvrdo

200 g uzeniny (salám, šunka)

2 nakládané okurky

cibule

200 ml majonézy

200 g sterilované zeleniny (zelenina v nálevu)

želatina

Postup: Sterilovanou zeleninu přecedíme a nálev dáme stranou. Ostatní suroviny nakrájíme na kostičky a smícháme. Osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Z nálevu připravíme želatinu a následně ji nalijeme na připravenou směs. Vše pořádně promícháme a dáme do formy, kterou předem vyložíme potravinovou fólií. Přes noc pak tlačenku necháme ztuhnout v lednici.

[chooze:article;value:498654]

Vajíčková pomazánka se sýrem

4 vejce natvrdo

100 g taveného sýru

100 g tvrdého sýru

100 g libové šunky

100 g pomazánkového másla

100 g majonézy

3 jarní cibulky

sůl

pepř

Postup: Najemno nastrouháme vajíčka, tvrdý sýr a šunku. Jarní cibulku poté nakrájíme na tenká kolečka. Vše v misce promícháme spolu s taveným sýrem, pomazánkovým máslem, majonézou a trochou solí a pepřem.

Vejce s křenem zalité máslem

2 vejce natvrdo

1 křen

máslo

sůl

pepř

Postup: Vajíčka rozpůlíme, osolíme a opepříme. Následně na ně naskládáme nastrouhaný křen. Poté rozpustíme máslo, kterým vše polijeme.

Velikonoce slaví stále méně Čechů. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.