Moderní bydlení

Řecko se potýká se smrtícím virem. Turisté se musejí mít na pozoru

Řecko hlásí první letošní oběť západonilské horečky. Podle portálu To Vima jí byl 75letý muž z města Serres v řecké Makedonii, ležícího asi 70 kilometrů severovýchodně od Soluně. Web eKathimerini pak dodává, že muž měl v době nákazy zdravotní problémy.

Právě severní Řecko je podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktuálně jedním z ohnisek výskytu nemoci v Evropě. Dalšími jsou severní Itálie a jižní Španělsko. Nemoc se ale v minulosti objevila také v Česku.

Virus západonilské horečky je podle ECDC přenášený komáry, a to hlavně na ptáky. Nakazit se ale může i člověk. Příznaky se nicméně objeví asi jen u 20 % nakažených. Patří mezi ně bolest hlavy, nevolnost, horečka, zvracení, vyrážka, únava, bolest svalů a bolest očí.

[chooze:article;value:563619]

U méně než jednoho procenta nakažených pak může nemoc přejít v takzvané západonilské neuroinvazivní onemocnění, které, jak už název napovídá, postihuje nervový systém. Pokud se onemocnění takto rozvine, 17 % nemocných umírá. Neexistuje přitom žádná přímá léčba.

Rizikovými faktory při nákaze jsou věk nad 50 let, ale například také vysoký krevní tlak, poruchy srážlivosti, cukrovka, nemoci ledvin nebo i nadměrné pití alkoholu. Dá se před ní chránit používáním moskytiér, spaním v klimatizovaných pokojích, nošením zahalujícího oblečení, ale také používáním repelentů.

Ty by ve výbavě turistů neměly chybět ani v jiných zemích. Komáři můžou totiž kromě západonilské horečky přenášet také další nebezpečné nemoci, jako je horečka dengue či nemoc Zika. Týká se to například komára tygrovaného, který už se usídlil i v Bratislavě.

Dovolená se změnila ve vězení. Češka po kolapsu uvázla v Řecku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.