Řecko spalují úmorná vedra. Zavírají se turistické atrakce i školy

Akropole, nejnavštěvovanější řecká turistická lokalita, byla ve středu několik hodin pro veřejnost uzavřena. Důvodem byly vysoké teploty, které do Řecka dorazily s první vlnou veder. Ty totiž vyšplhaly až na 43 stupňů Celsia. Se stejnými teplotami počítají odborníci i pro čtvrtek, píše web Guardian.

Na Krétě pak kvůli úmornému vedru zavřeli národní park Samaria. "Ve 20. století k nám nikdy nedorazila vlna veder před 19. červnem. V 21. století jsme jich měli už několik, ale nikdy ne dříve než 15. června," řekl meteorolog Panos Giannopoulos.

Kvůli vysokým teplotám řecké úřady vydaly pro obyvatele i turisty zdravotní varování. V několika regionech uzavřely školy. Ministerstvo práce doporučilo zaměstnancům, aby, pokud to jde, pracovali z domova. Pro zaměstnance, kteří pracují venku, pak nařídilo od poledne do 17. hodiny přestávku.

[chooze:article;value:559699]

Vysoké teploty do Středomoří přihnal horký vzduch ze severní Afriky, píše web Euronews. Podle meteorologů je to ale teprve začátek a teploty v Evropě budou stoupat ještě výš. Řecko je navíc jednou z nejvíce klimaticky postižených zemí v Evropě.

Vloni například čelilo hned několika mohutným požárům. Ty zachvátily například ostrovy Rhodos, Kréta nebo Korfu. Centrální Řecko pak naopak zasáhly povodně, které si vyžádaly několik životů.

Tropická vedra už útočí na Evropu. Ve Španělsku hlásí čtyřicítky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.