Řecko varuje před nenápadnou rybou. Je jedovatá a desítkám lidí už ukousla prsty

V moři u Řecka se opět objevuje ryba zvaná čtverzubec. Jedná se o tropickou rybu dlouhou asi 40 centimetrů s charakteristickým tvarem hlavy. I přes své malé rozměry ale páchá velké škody.

Čtverzubci se totiž vyznačují velmi ostrými a tvrdými zuby a silným stiskem. Běžně se živí například kraby, jejichž schránku zvládne bez potíží rozlousknout. Jak uvádí portál CNN Greece, při nedávném sčítání incidentů spojených se čtverzubci ve Středozemním moři vyšlo najevo, že mají na svědomí 28 útoků, při kterých napadení přišli o prsty.

[chooze:article;value:565973]

​To ale není jediná hrozba, kterou čtverzubci představují. Velká část druhů je totiž smrtelně jedovatá. "Na celém světě žije asi 200 druhů čtverzubců. Z nich je zhruba čtvrtina jedovatá. V Řecku je těch druhů pět nebo šest a všechny jsou jedovaté," uvedla mořská bioložka Paraskevi Karahleová.

Ryba obsahuje ve svém mase a orgánech nebezpečné neurotoxiny, které ochromují svalstvo a mohou vést až k udušení. Kvůli tomu je potřeba rybu speciálně upravit před požitím, jinak hrozí velmi rychlá smrt. "Záleží na tom, kolik jedu člověk pozře a jak odolné je jeho tělo. Doposud bohužel neexistuje protilátka," dodala Karahleová.

Čtverzubci se do Středozemního moře dostali před několika lety jako invazní druh z teplejších moří. Pronikli tam skrz Suezský průplav stejně jako řada dalších invazních druhů. Rybáři je ulovili u pobřeží Řecka, Izraele, jižního Turecka i Kypru, připomněl portál Greek Reporter.

Co se týče Řecka, vyskytuje se tato ryba zejména u pobřeží Kréty a Dodekanéských ostrovů a také na jihu Kykladských ostrovů. 

Drama uprostřed oceánu. Monstrum z hlubin převrhlo rybářskou loď (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.