Řecko zasáhlo mohutné zemětřesení. Zachytilo ho dokonce i Česko

Ve Středomoří se opět třásla země. V pátek okolo sedmé hodiny ráno zaznamenali řečtí seismologové silné otřesy v moři nedaleko západních břehů na jih od turisty oblíbeného ostrova Zakynthos. Jednalo se o tzv. dvojité zemětřesení, poloostrov totiž zasáhly dva silné údery během krátké chvíle. První z nich měl sílu 4,3 magnituda. 

Zemětřesení bylo natolik silné, že jej pocítili obyvatelé celého Řecka. Zaznamenali ho i lidé žijící v hlavním městě Athény, nebo dokonce i na Krétě, která je od epicentra vzdálená přibližně 500 kilometrů, píše agentura AP. Otřesy cítili také v Turecku nebo Itálii. 

[chooze:article;value:548513]

Nejsou hlášeny žádné výraznější škody ani zranění. Podle webu Newsbomb.gr otřesy slabě poškodily například klášter ve Strofadii. Seismologové upozorňují, že ještě není jisté, že nepropukne další zemětřesení. "Je příliš brzy na to, abychom mohli říct, jestli to bylo hlavní zemětřesení," uvedl pro portál Greek Reporter seismolog Gerasimos Papadopoulos.

Otřesy zaznamenaly dokonce i přístroje až v Česku. Seismografy Ústavu fyziky Země brněnské Masarykovy univerzity ukazují výrazné výkyvy před osmou ráno. Zachytily ho také v sousedním Slovensku, uvádí iMeteo.sk. "Otřesy jsme na zřejmě na vlastní kůži nepocítili, ale naše přístroje je zřetelně zaevidovaly," píše web. 

Zemětřesení není ve Středomoří ničím neobvyklým. Samo Řecko se nachází ve vulkanicky aktivní části Evropy. V lednu se třásla země u východního pobřeží poloostrova Peloponés silou 4,8 stupně. V úterý zase řádilo zemětřesení o síle 4,5 magnituda v severní Itálii.

Slovensko zasáhlo zemětřesení. Lidé se museli evakuovat (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.