Řecký ostrov bojuje s rozsáhlým požárem. Plameny krotí na 150 hasičů

Řecký ostrov Kréta sužují od úterní noci plameny. Hořet podle tamního deníku Ekathimerini začalo okolo půl desáté večer na okraji obce Agios Vasileios, která je součástí přímořského letoviska Rethymnon.

S plameny bojuje na 150 hasičů z celého ostrova. "V noci tam byla požární auta a auta civilní ochrany," popsala pro TN.cz paní Zuzana, která na Krétě žije. Od rána s hašením pomáhají i dva vrtulníky.

​Požár propukl v blízkosti farem a hrozilo, že se rozšíří i do obytných oblastí. Podle posledních informací by se ale už plameny dále šířit neměly, přesto je ale na celém ostrově vyhlášen nejvyšší stupeň nebezpečí.

[chooze:article;value:561413]

​Úplnou likvidaci požáru komplikuje silný vítr, lidem by ale žádné nebezpečí hrozit nemělo. "Co vím, tak většinou by měla hořet jen půda, žádná obydlí ani turisté nejsou ohroženi," uzavřela Zuzana s tím, že "požár je větší, ale pod kontrolou".

Požáry v Řecku ale nejsou žádnou novinkou. Nedávno například propukl na ostrově Hydra. Podle deníku Ta Nea měli oheň způsobit turisté, kteří odpalovali pyrotechniku z jachty u pobřeží. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu s velkými obtížemi.

Ne vždy jsou ale na vině turisté, za požáry často stojí i nepříznivé počasí. Řecko se totiž potýká s vysokými teplotami, které dosahují i 40 stupňů Celsia. V kombinaci s velkým suchem a silným větrem tak vytváří ideální podmínky pro šíření požárů.

Kvůli úmorným vedrům se v Řecku zavírají turistické atrakce i školy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.