Moderní bydlení

Řecký premiér se obává letošního léta. Připravte se na těžké časy, vzkázal

[chooze:gallery;value:36460]

​Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis varoval občany před nastávající sezónou požárů. Mitsotakis tak učinil v souvislosti s komplikovanými požáry, které vypukly v okolí řecké metropole Athén. "Chci podotknout, že těžké časy jsou stále ještě před námi. Naše úsilí je ale nepřetržité," napsal na facebooku.

Řecká vláda letos v souvislosti s rizikem požárů rozjela nový preventivní program. Jeho součástí je například úklid míst, kde by mohl oheň snadno vzplanout. "Naším cílem je jednak prevence požárů v letošní sezóně, ale také budování nové kultury individuální a kolektivní odpovědnosti. Jen pokud spojíme síly, stát i občané, můžeme klimatické krizi čelit," dodal Mitsotakis.

[chooze:article;value:562753]

Podle bulharského zpravodajského webu Fakti se varování netýká jen Řecka a vysoké riziko požárů je problémem také dalších zemí jižní Evropy, včetně Bulharska. Situaci v oblasti ztížily vlny veder, které jih kontinentu v posledních týdnech sužovaly.

Podle deníku Metro jsou řečtí hasiči v nejvyšší pohotovosti. Oheň si už nepřímo vyžádal jeden lidský život, když 45letý Řek utrpěl ve vypjaté chvíli infarkt a zemřel, uvádí řecký portál Ekathimerini.

Letní počasí nahrává polním požárům i v Česku. Ke katastrofě stačí málo (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.