Redaktor Střepin na vojenském výcviku první pomoci: Turniket zachraňuje životy

Kurz první pomoci jste možná podstoupili i vy. Vojenská první pomoc je ale odlišná. V případě zranění si ve většině případů musíte poradit zcela sami. "Je pevně daný protokol, podle kterého musíš pracovat. Samozřejmě hlavní je tvé osobní bezpečí. Protože jestli se něco děje a ty okamžitě vyběhneš vytahovat raněného, tak to nejde," vysvětlil zdravotnický dobrovolník Andrij Bočko.

"První, co máš dělat, je vykonat bojový úkol – zastavit střelbu protivníka. Tedy teprve až budeš mít střeleckou převahu nad protivníkem, tehdy se zeptáš svého velitele, jestli můžeš jít pomoci. Poté si musíš promluvit s poraněným a dát mu příkaz 'Přesuň se do bezpečí a dej si turniket'. Jestli řekne, že nemůže, teprve potom se ptáš velitele, jestli mu můžeš jít pomoci," dodal Bočko.

[chooze:article;value:524148]

​Také ukrajinská armáda své vojáky na frontu vybavuje zdravotnickými pomůckami. Nejpoužívanější z celé sady je turniket, tedy taktické zdravotnické škrtidlo. Zachraňuje životy.

"Turniket je nejvíce využívaný. Protože při střelbě výlučně používáš turniket a nic víc neděláš. Nezvládneš udělat tamponádu, nalepit fixační náplast na průstřely. Díky turniketům se snížilo množství zemřelých za této války," řekl Andrij.

Turniket slouží k zastavení i masivního krvácení na končetinách. Ošetřit se musí do půl minuty, aby zraněný neztratil vědomí. Jakmile pomine bezprostřední nebezpečí, první pomoc mohou poskytovat kolegové zraněných vojáků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.