Redaktorka TN.cz odjela na misi do Keni. Adoptovala tam chlapečka a stavěla kurník

Redaktorka TN.cz Kateřina Herodesová promluvila ve vysílání TN Live o humanitární misi, kterou nedávno absolvovala v daleké Keni. "Dostala jsem se tam přes neziskovou organizaci Rael, která v Keni postavila školku, školu a komunitní centrum," popsala pozadí akce Herodesová.

Přiznala ale, že rozhodnutí vydat se do Afriky nebylo úplně jednoduché. "Samozřejmě jsem potřebovala čas na rozmyšlenou. Věděla jsem, že je to pro mě velký výstup z komfortní zóny – přece jen jsem holka z pražského paneláku – ale pár minut po tom, co jsem tu nabídku dostala, mi začalo být jasné, že na to kývnu," prohlásila.

Program znala už z minulosti. "Rael má program pro sirotky a děti z chudých rodin, pro něž hledá sponzory, kteří dětem zaplatí školné. Jedním z úředních jazyků v Keni je totiž angličtina, ale jediné místo, kde se ji můžou naučit, je ve škole. Škola je pro ně proto velmi důležitá," vysvětlila. Kromě školného sponzoři přispívají dětem třeba na vybavení do školy nebo na léky. "Přispívat lze ale i jednorázově, a to částkou, kterou sami uznáte za vhodné," dodala. 

[chooze:article;value:416250]

Právě přes adopční program poznala Kateřina Emstonea – chlapečka, kterého si na dálku adoptovala. A rozhodla se, že se za ním vydá.

Většinu místa v batohu jí tak zabraly právě věci pro děti. Pro adoptovaného chlapečka vzala například boty, které neměl, batoh do školy a samozřejmě také hračky. Další část zavazadla pak patřila materiálu pro dokončení nového komunitního centra. Takže na oblečení už moc místa nezbylo. Součástí mise byla také stavba kurníku a přístřešku pro krávu, kterou budou chovat, aby měly děti bohatší stravu.

Děti v centru si Kateřinu prý velmi oblíbily. "Emstone byl nejdřív trochu stydlivý, ale to brzy opadlo a pak se ode mě chtěl pořád nechat chovat. A když jsem odjížděla, tak se jedna z holčiček rozplakala. Musela jsem jí slíbit, že se vrátím," vzpomínala.

I když byla její africká mise občas náročná, a to jak fyzicky, tak psychicky, už teď půvabná redaktorka ví, že se chce na místo vrátit. "Konkrétní termín ještě nemám, ale chtěli bychom tam vyrazit ještě letos," dodala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.