Ředitel domova pro postižené stojí před soudem. Během požáru zemřelo 9 lidí

Ředitel domova pro mentálně postižené muže Viktor Koláček podle obžaloby nedodržel předpisy mimo jiné v požární ochraně. V Budově chyběly evakuační výtahy a požární hlásiče. Dva předchozí požáry navíc ředitel zařízení nenahlásil.

Koláček s obžalobou nesouhlasí. U předchozích požárů prý nebyl. Nahlásit je podle něj měli zaměstnanci, kteří u požárů byli. Ti podle ředitele o této povinnosti věděli.

Obžalovaný u soudu také prohlásil, že v roce 2014, kdy přebíral domovy sociálních služeb, pod které spadá i zařízení pro mentálně postižené muže, byly ve špatném stavu. Většinu z těchto budov se prý podařilo zkolaudovat teprve nedávno.

[chooze:article;value:403995]

​Hořet začalo 19. ledna 2020 brzy ráno. Požár měl založit jeden z klientů zařízení. Plynovým zapalovačem měl zapálit polštář na gauči ve společenské místnosti. Jeho trestní stíhání policie odložila, protože byl prý v době založení požáru nepříčetný. Při neštěstí přišlo o život celkem 8 klientů a devátý zemřel v nemocnici. Ohroženo bylo dalších 34 klientů a jeden vychovatel, který přivolal pomoc.

Koláčkovi za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí tři až deset let vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.