Ředitelé škol se obávají problémů s přihláškami. Neodkládejte to, varují

Elektronický systém pro podávání přihlášek čelil hned první den fungování útoku hackerů. Podle ředitele Cermatu ale uživatelé nic nepoznali. "Všechny přihlášky v systému zůstaly, dokonce i během toho útoku dál přibývaly. Aktuálně máme podáno přes 4,5 tisíce přihlášek," řekl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Jestli vše funguje, jsme také otestovali. "Na stránce Dipsy.cz vyberu elektronickou přihlášku a přihlásím se přes identitu občana. Jako rodič vyberu, že jsem zákonný zástupce a přihlašuji nezletilé dítě," uvedl IT specialista Ladislav Nepomucký.

Během chvíle se do systému načtou osobní údaje uchazeče jako jméno, rodné číslo nebo bydliště. Je potřeba pouze zadat název základní školy, kde žák studuje. "Vyplním kontaktní údaje jako e-mail a telefon. E-mail je povinný, telefon se doporučuje uvádět pro případ kontaktu kvůli nějakým nesrovnalostem," vysvětlil Nepomucký.

Do řádku "Obor vzdělání" uchazeč nebo jeho rodič zadá název školy či vybraného oboru a ze seznamu školu jednoduše vybere. Pak už stačí jen nahrát všechny požadované dokumenty. Právě s přílohami byly problémy a start musel být odložen. "Pomocí tlačítka nahrát soubor vyberu vysvědčení a přiložím ho. Sjedu dolů a teď stačí kliknout na odeslat," dodal Nepomucký.

[chooze:article;value:540057]

Celý proces podávání přihlášky zabral štábu TV Nova asi pět minut. Ředitelé škol se obávají, že řada rodičů nechá podávání přihlášek na poslední chvíli, a elektronický systém tak 20. února znovu zkolabuje. "Nerad bych zažil situaci, že všechno budeme dělat ručně, to by bylo opravdu vražedné," doufá ředitel Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce Jiří Kuhn.

Problém nastane, i pokud rodiče podají přihlášku jak písemně, tak elektronicky. "V tu chvíli dojde ke zdvojení přihlášek a my v podstatě musíme rodiče kontaktovat a vyřešit s nimi ten rozpor, která z těch přihlášek je vlastně platná," obává se ředitel Střední průmyslové školy na Proseku Lukáš Procházka.

Že přihláška skutečně odešla a dostala se tam, kam má, se rodiče nebo uchazeč dozvědí z potvrzovacího e-mailu. Ten ale může dorazit i za několik hodin. Od neděle prý rodiče v systému nově uvidí i počet podaných přihlášek, a dokonce je budou moci i zpětně odebrat.

Po fiasku se startem digitálního systému přihlášek na střední školy má ředitel Cermatu další problém. Podle Deníku N jeho nezletilý syn dostal loni od Cermatu celkem přes 80 tisíc korun. Pro státní organizaci pracoval na několika projektech, mimo jiné například vytvořil aplikaci Tau, která má studentům pomoci s procvičováním přijímacích testů na střední školy. Peníze přitom nešly přímo přes Cermat, ale přes jinou firmu.

Celkově státní Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání zaplatilo podle deníku N synovi ředitele přes 80 tisíc korun. Krejčí mladší měl na základě dohod pomáhat i se spolužáky s překládáním krabic nebo s grafickou podobou Maturitního zpravodaje.

[chooze:article;value:539972]

"Dostal to za práci, kterou odvedl, všechno je doložitelné. Většinu té práce veřejnost viděla. Myslím, že hodinová mzda 200 korun je velmi podhodnocená na to, co vytvořil," hájil se Krejčí.

Ředitel Krejčí přiznal, že jeho nezletilý syn peníze neobdržel přímo od Cermatu, ale přes další firmu. "Moje účetní prohlásila, že není možné, aby na dohodu vytvořil softwarové dílo a Cermat ho vzal do majetku, což je potřeba pro další vynakládání prostředku ve vazbě na toto softwarové dílo. A jediná možnost byla koupit to na firmu. Tak jsem neměl jinou možnost," vysvětloval Krejčí.

"Tam jde vidět, že je snaha to udělat papírově v pořádku, ale zcela úmyslně a vědomě obejít nějaká pravidla pro výběrová řízení. Pořád se ale bavíme o relativně malých částkách," připustil právník Petr Leyer.

"Ředitel Cermatu nechce platit za IT věci profesionální firmě a raději zaplati svému synovi. Mně to přijde jako malá domu! Státní instituce nemůže fungovat jako soukromá firma. Není pochyb, že syn ředitele je talentovaný, ale měl by uplatňovat svůj talent jinde než ve státní organizaci, kterou vede jeho vlastní otec," stěžovala si poslankyně Jana Berkovcová (ANO).

Vedle těchto činností a tvorby aplikace Tau se syn Miroslava Krejčího podílel i na elektronickém systému přihlašování na střední školy, za to ale prý žádný honorář nedostal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.