Ředitelům vadí škrty ve školství. Budeme muset rušit hodiny, stěžují si

Omezené volitelné předměty, zrušený druhý cizí jazyk nebo laboratorní cvičení. To vše by mohly způsobit škrty ve školství. "Škola v souladu s požadavky ministerstva školství a České školské inspekce rozjela tandemovou výuku, na kterou by nebyly peníze," řekl ředitel ZŠ Pod Zvahovem v Praze Jan Horkel.

"Týká se to hlavně jazyků, ale třeba i takových věcí, jako jsou matematika, informatika a podobně. Tandemová výuka umožňuje to, aby se učitelé věnovali jak žákům, kteří potřebují speciální potřeby, tak všem ostatním," vysvětlil prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

"Chystané změny nás nutí k tomu, že nebudeme dělit naše třídy na různé skupiny, jak jsme byli zvyklí a jak jsme měli nastavenou naši kvalitu. Dva roky jsme se připravovali na to, že chceme učit projektově, badatelsky orientovanou výuku a že chceme dělit předměty na menší skupiny. Toto snížení nás nutí se vrátit zase zpět na začátek," postěžoval si ředitel MŠ a ZŠ Brantice Adam Šimůnek.

[chooze:article;value:528596]

Snížení počtu hodin, které mohou školy odučit, by mohl být kritický hlavně pro malotřídní školy. "Velké školy rozdělí hodiny angličtiny mezi více skupin, například podle jejich úrovně nebo podle sestavy žáků. I tak jim zůstávají volné, nevyčerpané hodiny. To se na malotřídních školách opravdu nestává," dodal Šimůnek.

Osud některých malých škol tak bude v rukou právě obcí. "Stane se to, že se zastaví investice do školy jako do budovy, do vybavení a do možnosti volnočasových aktivit, protože obce budou muset sanovat to, co stát teď šetří. Vlastně budou obce muset dotovat tu výuku jako takovou," varoval Šimůnek.

Dalším problémem je i dvouprocentní snížení objemu peněz na platy nepedagogických pracovníků, tedy například kuchařek, školníků nebo IT pracovníků. "Otázka bude, zda za těch minimálních tabulkových platů udržíme zaměstnance, které potřebujeme," obává se Zajíc. Některé školy by také mohly přijít o asistenty pedagoga nebo školní psychology.

[chooze:article;value:528646]

Právě tyto škrty vedly až ke stávce, kterou oznámily odbory školských pracovníků. Stávka je plánovaná na 27. listopadu a některé školy kvůli ní zavřou na celý den. Ne všichni rodiče s tím ale souhlasí.

"Dopad to bude mít na nás na rodiče, protože pokud nebudou učitelé učit, tak děti budou muset být doma. Tím pádem si i my budeme muset brát volno," postěžoval si jeden z rodičů, kterého se reportéři TV Nova zeptali.

Problémy ale vidí i jinde. Podle některých totiž jde pouze o gesto, které ke zlepšení finanční situace škol nepovede. "Dopady nebude mít tahle stávka žádné. V téhle republice stávka nikomu nic neřekne," myslí si další dotázaný rodič.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.