Reforma energetiky v EU: Společnosti budou muset nabízet fixované ceny

Ochrana domácností před tím, aby ceny energií opět vylétly prudce nahoru. To má v Evropské unii zajistit reforma energetického trhu. "Ruská agrese na Ukrajině nám ukázala, že je třeba posílit ochranu spotřebitelů a zvýšit stabilitu a předvídatelnost trhu s elektřinou. Dnes jsme s ostatními ministry schválili klíčovou úpravu, díky které toto pomůžeme zajistit," prohlásil ve středu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Ministři energetiky členských států by si představovali, že dodavatelé energií budou mít vždy povinnost nabízet smlouvy s fixní dobou trvání a cenou. "Naše dohoda bude mít pozitivní dopad na stabilitu a na cenu, kterou za energie platí zákazníci. Ochrání zákazníky před budoucími krizemi," řekla španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Ribera Rodríguezová.

[chooze:article;value:525261]

​Změny by se mohly dočkat i zákazníci, kteří mají svůj zdroj energie, například solární panely. Ti by nově mohli své přebytky poskytovat například sousedům. Reforma umožňuje i to, aby v případě krizí mohla cenu regulovat přímo sedmadvacítka.

"To, co se dělalo ad hoc, jako když situace hořela, nyní se to pevně zakotví do evropské legislativy. Státní regulaci jsme si všichni v Evropě vyzkoušeli, bylo to nutné a je dobře, když ten návrh reformy s elektřinou počítá s tím, že takové krize mohou nastat," shrnul energetický expert Jiří Gavor.

Reformu energetického trhu představila v březnu letošního roku Evropská komise. Svůj názor na ni musí ještě vyjádřit europarlament. Po skončení projednávání v Unii začne část platit ihned, část budou muset projednat ještě národní vlády.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.