Regulace cen i ochrana spotřebitele. EU se shodla na reformě trhu s elektřinou

Návrh nyní musí schválit členské státy Unie i Evropský parlament. "Tato dohoda je skvělou zprávou, protože nám pomůže ještě více snížit závislost EU na ruském plynu a podpoří energii bez fosilních paliv, abychom snížili emise skleníkových plynů," sdělila ministryně pro ekologickou transformaci Španělska Teresa Riberaová.

Novinkou je zejména možné vyhlášení stavu unijní krize cen energií. V rámci ní pak bude možné regulovat cenu elektřiny pro zranitelné a znevýhodněné zákazníky na základě platné směrnice o elektřině.

[chooze:article;value:532922]

Jedním z cílů reformy je navíc ochrana spotřebitelů. Dodavatelé elektřiny by měli mít nově povinnost nabízet svým zákazníkům smlouvy s fixní délkou a fixní nebo dynamickou cenou. Nejdůležitější podmínky pak budou muset být uvedeny transparentně a přehledně.

"Díky této dohodě budeme schopni stabilizovat dlouhodobé trhy, urychlit zavádění obnovitelných a bezfosilních zdrojů energie, nabídnout občanům EU dostupnější elektřinu a zvýšit konkurenceschopnost průmyslu," uzavřela Riberaová.

Podniky jsou kvůli drahým energiím v krizi. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.