Řeka na Balkáně se změnila ve skládku. Ročně tam skončí 800 000 tun odpadu

Na první pohled to vypadá jako obrovská skládka. Pod nánosy odpadků se ale skrývá dříve křišťálově čistá balkánská řeka Drina. Podle odhadu odborníků se tam nachází asi 10 000 kubíků odpadu.

"Je to katastrofa. Lidé se musí probudit. Tohle je vážný problém. Když se odpad nahromadí poblíž města, může to snadno způsobit šíření nemocí. Aby se to vyřešilo, musí se zapojit celá veřejnost, a to pořádáním protestů," postěžoval si tamní obyvatel Rados Brekalović.

Řeka Drina pramení v Černé hoře a protéká Srbskem a Bosnou. Plovoucí skládka se vytvořila i nedaleko bosenského města Višegrad za bariérou proti odpadu, kterou tam nainstalovalo vedení vodní elektrárny.

[chooze:article;value:478486]

Odpad se tam hromadí většinou na jaře a v zimě, kdy se tam kvůli většímu množství vody dostává i z přítoků. Problémem jsou i neudržované skládky v okolí. Někteří lidé dokonce odpadky házejí přímo do řeky. Každoročně Drinu sužuje až 800 000 tun odpadu.

"Odpad se tu neustále hromadí, řešení ale existuje. Musíme urychleně zaregistrovat všechny nelegální skládky odpadků na březích našich řek. Není to jen obrovské ohrožení životního prostředí a zdraví, ale také velká ostuda pro nás všechny," tvrdí aktivista Dejan Furtula.

V celé Bosně a Hercegovině se do přírody denně dostane asi tisíc tun odpadu, z toho pětina plastů. Bosna a Hercegovina je společně s dalšími balkánskými státy jednou z nejzaostalejších zemí v Evropě, co se týče ekologie a ochrany životního prostředí. Mohou za to zejména války v 90. letech, které provázely rozpad Jugoslávie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.