Řekla manželovi, že se chce rozvést, ten ji poslal do blázince

"Mám dvě děti a 27. prosince jsem se rozhodla, že se s manželem rozvedu. On to nevydržel a 2. ledna na mě zavolal záchrannou službu a následně policii s tím, že má podezření na psychickou poruchu, což není pravda. 6. ledna přijeli záchranáři znovu a domluvili jsme se, že s nimi pojedu do psychiatrické léčebny," říká Marie. Redakce s ohledem na citlivost případu neuvádí podrobnosti ani pravé jméno.  

"Pan primář si myslí, že mám mánii a bipolární poruchu, což vůbec není pravda. Jsem tady držená neoprávněně, nemůžu nikam jít. Přes deset dní jsem neviděla své děti," tvrdí Marie.

[chooze:article;value:484869]

​O její hospitalizaci rozhodl soud a právní zastoupení pravděpodobně převezme brněnská advokátka Zuzana Candigliota. Podle ní není výjimkou, že partnerské či manželské rozepře končí hospitalizací jednoho z aktérů.

Jedna z dobrovolnic neziskové organizace, se kterou advokátka spolupracuje, redakci TN.cz potvrdila, že za poslední měsíc řeší tři podobné případy.

"Domnívám se, že dochází ke zneužívání psychiatrické péče. Zdravotníci mnohdy nejsou ochotni akceptovat, že pacienti mají jiný názor. Zákon je napsán velmi přísně a nedobrovolná hospitalizace může být jen ve výjimečných případech, kdy dotyčný svou nemocí ohrožuje sebe nebo své okolí," uvádí Candigliota a upozorňuje, že problematické bývá používání termínu "ohrožení".

[chooze:article;value:483105]

​"Psychiatři takto označují i případy, kdy jsou pacienti ve stabilizovaném stavu. A soudy by se měly více zabývat tím, jestli tito lidé představují reálné nebezpečí pro sebe či své okolí," upozorňuje advokátka. "V Brně mám klientku, u které až teprve krajský soud rozhodl, že byla na psychiatrii hospitalizována neoprávněně. A jednáme o odškodnění," uvádí Candigliota.

"V tomto případě se paní nechala dobrovolně hospitalizovat na psychiatrii a ve chvíli, kdy si myslela, že už je toho dost, ji domů nepustili," podotýká.

[chooze:article;value:464059]

​Psychiatr Martin Hollý, bývalý šéf bohnické léčebny, se nedomnívá, že by docházelo ke zneužívání péče. I když pacienti tvrdí, že jsou na psychiatrii nespravedlivě, může to být kvůli tomu, že si své onemocnění neuvědomují. A platí to prý i pro mánii a bipolární poruchu, kterou zmiňuje v úvodu citovaná Marie.

"Teoreticky se ale může stát omyl, stejně jako v jakékoli jiné medicínské oblasti. Praxe je taková, že se rozhodnutí o hospitalizaci bez souhlasu pacienta vždy připravuje velmi pečlivě. S tím, že se zvažují všechny informace, které jsou k dispozici," dodává Hollý.

"Často jsem se setkával naopak s případy, kdy nemocným chtěli pomáhat jejich blízcí, ale nemocní si to vysvětlovali tak, že jim chtějí škodit," dodává psychiatr.

Počet psychiatrických pacientů stále narůstá, a to i kvůli koronavirové pandemii:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.