Rekordman žije už 75 dní pod vodou. Chce dosáhnout stovky

Sto dní života pod hladinou Atlantického oceánu, plán amerického vědce asi většině lidí připadá šílený. Joseph Dituri si ale zatím drží úsměv na tváři a věří, že svůj cíl splní. Zbývá mu ještě 24 dní a pár hodin a zdá se, že mu v hloubce nich nechybí.

"Mám dřez. Taky tu mám kávovar, můžu vám z osobní zkušenosti říct, že bez kávy se věda dělat nedá. A taky tu mám mikrovlnku, vařit si můžu jenom pomocí ní," sdělil Dituri. A to kvůli tlaku, který je v desetimetrové hloubce mnohem vyšší než na povrchu země. Joseph tak nesmí v kabině manipulovat s otevřeným ohněm. Jinak ale může fungovat jako doma, má internet, kolegové mu doručují jednou za tři dny jídlo a na návštěvu za ním v uplynulých dnech připlavala i rodina.

[chooze:article;value:504485]

Čas v kabině o rozloze pár metrů čtverečních ale tráví hlavně výzkumem. Některé pomůcky, které Joseph testuje, by v budoucnu mohla využít i NASA během své mise na Mars. A součástí zkoumání je i on sám, pravidelně si skenuje srdce nebo plíce, aby věděl, jak na něj tlak působí.

Pod vodou už ho navštívila i doktorka. Zatím je v pořádku, a to i díky cvičení. "Tahat si sem dolů činky mi přišlo směšné, takže místo toho tu mám gumy, které jsem přidělal ke stolu, abych za ně mohl tahat," popsal. Dituri svým pobytem překonal svůj vlastní rekord, kdy žil pod vodou 73 dní. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.