Rekordmanem zdražování je zelenina. Za hranicemi se ale nákup vyplatí jen někdy

Rajčata, cibule či paprika stojí pomalu tolik jako některé z drahých kovů. Rozhodně to platí u papriky, půlkilové balení aktuálně vyjde na víc než loni celé kilo. "Dvě papriky za 60 korun, to je nehoráznost. Lidi to nebudou kupovat a bude jim to tady hnít. Musíme šetřit a musíme nakupovat jen malý množství," zazněla stížnost od nakupujících, které oslovil štáb TV Nova.

Ceny zeleniny loni v lednu:

​Vyrazit na nákupy za hranice má smysl jen v některých lokalitách. Například v Německu za nákup zeleniny neušetříte, je tam o něco dražší než u nás. Kvalita je dnes už podobná, často je zboží ve stejných obalech.

Kilo paprik v Německu vychází na 150 korun. Ta samá paprika stojí v Česku 180 korun za kilo. Na druhou stranu je v Německu za poloviční cenu cibule. Právě cibule teď na trzích zdražuje nejvýrazněji. Ve skladech prý docházejí její zásoby, některé země navíc zakázaly její vývoz.

Aktuální ceny zeleniny v Česku, Německu a Polsku:

​Přesto se dá při nákupu ušetřit, musíte ale až do Polska. Tam mají ceny jako z jiného vesmíru. "Okurky jsou levnější než u nás. U nás je okurka za 37 korun, tady jsme koupili pod 30, stála asi 29," jsou zkušenosti Čechů nakupujících v Polsku. Levné nákupy v Polsku skončí nejdříve na konci června, do té doby tam bude platit nulová sazba DPH na potraviny.

Před začátkem války na Ukrajině, která umocnila energetickou krizi, jsme nakupovali výrazně levněji. Loni v lednu papriky stály třetinu, stejně tak okurky. Podle producentů zeleniny se ale můžeme připravit na další zdražování.

[chooze:article;value:492513]

​"Dá se očekávat, jak budou ubývat zásoby některých zeleninových druhů, tak jich bude nedostatek a bude stoupat jejich cena. Situace se vždycky uklidní s nástupem nové sklizně," shrnula Zuzana Přibylová ze Zelinářské unie Čech a Moravy. Například ve Velké Británii jsou už některé druhy zeleniny jen na příděl.

Podívejte se na rozhovor TV Nova s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.