Rekordní rok pro počasí. Příští rok by ale mohlo být ještě tepleji

El Niño je pravděpodobně jeden z nejpoužívanějších meteorologických výrazů letošního roku. Právě tento jev má podle vědců společně s globálním oteplováním na svědomí klimatické změny, které momentálně sužují naši planetu.

Devastující požáry v desítkách zemí, čtyřicetistupňové teploty a přehřáté oceány. Letošní rok se nese ve znamení klimatických rekordů. Rok 2023 je momentálně třetím nejteplejším v historii, do konce roku by se ale mohl vyšplhat až na vrchol žebříčku. A příští rok bude pravděpodobně ještě teplejší.

[chooze:article;value:518375]

"Ta momentální situace je zcela mimořádná. A předpověď naznačuje, že to bude pokračovat. Je tedy možné, že rok 2023 bude rekordní. Z historie ale víme, že rok poté, co se objeví El Niño, bývá zpravidla ještě teplejší. To znamená, že v roce 2024 by situace mohla být ještě horší," řekl Carlo Buontempo z programu Copernicus, který vede oddělení pověřené pozorováním změň klimatu.

Červenec byl údajně dosud nejteplejším měsícem v historii měření. Rekordních 52 stupňů padlo třeba v Číně. Teplotní maximum zaznamenali i v Římě, a to více než 41 stupňů Celsia, ve španělské Seville dokonce 48 stupňů.

Alarmující je také teplota oceánů. Zatím nejvyšší teplotu naměřili před pár týdny v zátoce u jižního pobřeží Floridy, a to neuvěřitelných 38 stupňů Celsia. "Když si dáváte horkou vanu, většinou mívá okolo 38 stupňů Celsia. A přesně tolik jsme naměřili v Manatee Bay. Nikdy jsme nezaznamenali takovou rekordní událost," okomentoval meteorolog Jeff Masters.

[chooze:article;value:517663]

Vysoká teplota moří a oceánů samozřejmě ohrožuje veškeré vodní živočichy, zejména korály. "Zaznamenali jsme vybělení veškerých korálů a na některých místech i jejich odumření. Je to srdcervoucí a devastující," řekl Phanor Montoya-Maya, ředitel programu na obnovu korálů Coral Restoration Foundation.

Meteorologický jev v Tichém oceánu známý jako El Niño, který dodává teplo oceánům a atmosféře, začal už v červnu a trvat by měl podle odhadů až do příštího jara.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.