Rekordní zakázka v Uzbekistánu. Škoda Group prodá zemi 30 elektrických vlaků

[chooze:gallery;value:33525]

Smlouvu ve středu zástupci společností podepsali v plzeňském sídle Škoda Group. Zúčastnili se uzbecký premiér Abdulla Aripov i ministr dopravy Ilkhom Makhkamov a jeho český protějšek Martin Kupka (ODS).

Drahám dodá své širokorozchodné elektrické vlakové jednotky, které už nyní vyrábí pro Lotyšsko a Estonsko. Jejich výrobu Škoda zahájí příští rok.

"Skutečnost, že jsme byli vybráni jako dodavatel vlaků do Uzbekistánu, je nejen důkazem vysoké kvality našich vozidel, ale také významným krokem k posílení mezinárodního partnerství. Tato smlouva potvrzuje, jak důležitou roli hrajeme při utváření budoucnosti mezinárodní železniční dopravy, a nastavuje strategickou spolupráci s uzbeckými železnicemi. Vlaky pro Uzbekistán budou mít čtyři vozy a široký rozchod (1 520 mm). Hlavní část výroby bude probíhat v našem výrobním závodě v Ostravě a část montáže vozidel bude probíhat v Uzbekistánu," prozradil prezident Škody Group pro střední a východní Evropu Zdeněk Sváta.

[chooze:article;value:501539]

"Lobbing za české firmy je standardní součástí naší ekonomické diplomacie. Jsem rád, že naše cesta do Uzbekistánu napomohla k uzavření tohoto kontraktu, který je důležitý pro celý český průmysl. Rozvoj vztahu s Uzbekistánem otevírá cestu do této země i pro další české podniky nejen z oblasti dopravy," poznamenal Kupka.

"S těmito nejmodernějšími vlaky jsme na cestě k revoluci na našich železnicích a ke zlepšení celkového zážitku cestujících. Tato spolupráce je jen začátkem slibného partnerství. Jsme si vědomi velkého potenciálu, který má Škodovka v Uzbekistánu," řekl Aripov.

"Jednotky Uzbeckých státních drah budou tvořeny čtyřmi vozy s širokým rozchodem, s ergonomickými sedadly a plně klimatizovaným interiérem. Cestující budou mít k dispozici palubní Wi-Fi připojení a pokročilý vnější a vnitřní kamerový systém zvýší bezpečnost. Vlaky budou mít také částečně nízkopodlažní konstrukci, která zajistí plnou přístupnost pro všechny cestující," popsal mluvčí společnosti Jan Švehla.

Škoda prodá do Uzbekistánu 30 vlaků. Podobné už jezdí v Lotyšsku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.