Rekordní zisk ČEZ: Je to krutý žert, okomentoval Havlíček

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) i koaliční strany počítají s tím, že se peníze, které přitečou do státní kasy, vrátí domácnostem. "Díky dividendě ČEZ, windfall tax a EU odvodům producentů elektrické energie bude stát schopen kompenzovat mimořádné výdaje občanů i firem, které se pojí s nárůstem cen energií v minulém roce," uvedl Stanjura na twitteru.

"Ten zisk je enormní a je důležité, že vláda zajistila, aby velká část toho zisku šla na pomoc lidem, kteří jsou nejvíce zasaženi tou energetickou krizí," prohlásil Jakub Michálek (Piráti).

​"Vyšší zisk skupiny ČEZ nám pomůže s financováním opatření na pomoc občanům i firmám s vysokými cenami energií, která jsme již zavedli, v čele se zastropováním cen energií," přiblížil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Opozice tvrdí, že Česko má z celé Evropské unie nejvyšší ceny elektřiny v přepočtu na kupní sílu a i zastropované ceny jsou jedny z nejvyšších ve střední Evropě. "Máme přebytek levně vyrobené elektřiny a polostátní ČEZ loni vydělal osmkrát více než předloni. Krutý žert," okomentoval Havlíček na twitteru.

​"Dávno to měli vyřešit tím, že by zastropovali ceny energií u výrobců. A znova opakuji, je potřeba jednat o vykoupení podílu tak, aby ČEZ byl státní firmou jako celek, nikoliv 75 procent," sdělila exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

"Podle nás je to špatně, protože kdyby se zastropovaly energie u výrobců, tak by samozřejmě lidi neplatili tolik a ČEZ by neměl tak rekordní zisky," míní poslanec Radim Fiala (SPD).

[chooze:article;value:495950]

​"Teď je otázka, jestli je správně, že společnost má rekordní zisk, ale spousta lidí si dokonce na to, aby zaplatila energie, musí půjčovat, a to není v pořádku," řekl poslanec Patrik Nacher (ANO).

Premiér Petr Fiala (ODS) chce sto miliard, které přijdou z ČEZu do státní kasy využít nejen na pomoc s vysokými cenami elektřiny, ale i na budování dálnic nebo na obranu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.