Řekové se připravují na novinku. Začne u nich platit šestidenní pracovní týden

Zatímco řada evropských zemí diskutuje o zavedení čtyřdenního pracovního týdne, Řecko se vydalo opačnou cestou. Už za několik týdnů tam totiž začne platit zákon, který pracovní týden naopak prodlouží. Řekové budou mít možnost pracovat šest dní v týdnu.

Kontroverzní zákon, který řecký parlament schválil loni v září, začne platit 1. června. Zaměstnancům umožní mít legálně druhou práci a pracovat tak až 13 hodin denně. Zároveň také nastavil pravidla pro šestidenní pracovní týden, uvedl portál Greek Reporter.

[chooze:article;value:552545]

Na oplátku budou zaměstnanci finančně kompenzováni. Za práci v šestý den mají mít zaručený příplatek ve výši 40 procent své mzdy. Součástí zákona je i povinnost zaměstnance přijít do práce mimo plán, pokud jej zaměstnavatel povolá aspoň 24 hodin před začátkem směny.

Řekové už nyní patří mezi největší pracanty v Evropě. Podle portálu Bild průměrný Řek odpracuje za rok 2036 hodin, což jej spolu s Poláky a jejich 2023 hodinami řadí do špičky nejvíc pracujících Evropanů.

Zákon v Řecku vyvolal vlnu kontroverze. Parlamentem prošel jen těsně. Ze 300 poslanců bylo pro 158. Na odpor narazil zejména u odborářů, kteří se obávali, že novela výrazně omezí práva zaměstnanců, kteří podle nich budou do původně volitelného šestidenního týdne nuceni.

[chooze:poll;value:b6050d66f05378661b746548fe944c3aa9aa78b8]

Muž se marně domáhal výplaty. Zaměstnavatel mu neplatil řadu měsíců (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.