Řekové varují před nebezpečím: Místní o tom vědí, pro turisty je to smrtící past

[chooze:gallery;value:36298]

V Řecku se v posledních týdnech ztratilo nejméně deset turistů. Nejméně šest z nich už pak není mezi živými. Patří mezi ně i britský moderátor a lékař Michael Mosley, který podlehl horku na ostrově Symi. Minulý týden pak podle portálu Independent zemřel německý turista, který se vydal na túru na ostrově Kréta.

Podle řeckého portálu Ekathimerini je za tímto smutným fenoménem více faktorů. Jedním z nich jsou velmi vysoké teploty, které středomořskou zemi zasáhly nečekaně brzy. V některých místech rtuť teploměru opakovaně stoupala nad 40 stupňů Celsia.

"Ve 20. století vlna veder nikdy nepřišla před 19. červnem. Několik jsme jich měli v 21. století, ale žádnou před 15. červnem," říká k počasí v Řecku hlavní meteorolog tamní národní meteorologické služby Panos Giannopoulos. "Tato vlna veder vejde do historie," dodal.

[chooze:article;value:562835]

Kromě teplot roste také počet turistů. Očekává se, že letos zemi navštíví 35 milionů turistů, což je 7% nárůst oproti roku 2023. Mnoho lidí přitom navštíví zemi poprvé. Když pak v neznámém terénu a v rekordních teplotách vyrazí na procházku do přírody, je pode místních na problém zaděláno. Právě procházku mimo civilizaci měli všichni zemřelí společnou.

"Vždy to byl problém, a to zvláště u turistů, kteří přijíždějí na ostrovy poprvé," řekla mluvčí řecké policie deníku Telegraph. Stezky v Řecku, a zvláště na tamních ostrovech, jsou totiž mnohdy divoké a neudržované. Často tam nejsou žádné stromy ani stín, a dokonce ani signál, díky kterému by bylo možné přivolat si pomoc.

[chooze:article;value:562850]

Pro turistu tak může jít skutečně o smrtící past. Zvlášť když si na cestu nevezme vhodné vybavení, a navíc vyrazí sám. Podle místních je běžným jevem, že si turisté neberou na vycházku pokrývku hlavy, což považují za nepochopitelné.

"Je velmi nebezpečné vyrazit tady na túru, když je takové horko. Žádný z těch pohřešovaných nebyl Řek. Místní o nebezpečí vědí. Popravdě nechápeme, proč o tom neví ostatní," shrnuje problematiku obyvatel města Parga na jónském pobřeží Řecka. Po vlnách veder navíc přichází další nebezpečí. Tím jsou požáry. 

Řečtí hasiči bojovali s požárem na řeckém ostrově Kos. Tisíce lidí museli evakuovat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.