Rekreace, služební byt i auto. Poslanci si kromě platu přijdou na řadu benefitů

Služební byt

Pro mimopražské má Poslanecká sněmovna hned dvě ubytovny v centru Prahy. Jedna z nich je v Nerudově ulici. Pro poslance je tam zhruba 50 bytů. Kromě nich jsou jim k dispozici i garáže, recepce nebo úklidové služby. A to vše zdarma.

Služební auto

Někteří poslanci mají k dispozici i služební auto. Přidělené je předsedům sněmovních výborů, komisí a poslaneckých klubů. Vedení Sněmovny, tedy předsedkyně a místopředsedové, k vozu navíc dostane i řidiče.

Plat

Základní plat poslance je nyní 90 800 korun měsíčně, od ledna to díky rozmrazení platů bude 102 400. Řada poslanců si ale měsíčně odnáší i něco navíc, na různé funkce se totiž ještě vážou příplatky. Například místopředsedové výboru si aktuálně měsíčně přijdou na 109 300 korun za měsíc a předsedkyně Sněmovny dokonce na 127 800 korun. A co když poslanec chybí? Stačí, aby se omluvil. Pak mu i v době jeho nepřítomnosti ve Sněmovně běží 100% plat.

[chooze:article;value:477669]

Náhrady

Kromě platu je poslancům proplácena i řada dalších věcí. Například cestovní náhrady, jejichž výše záleží na tom, kde má poslanec trvalý pobyt. Pohybují se od 33 700 do 50 500 korun měsíčně. Nárok mají poslanci také na proplácení telefonu či internetu, a to až 5 000 korun.

Příspěvek dostanou i na asistenty, a to až do zhruba 50 tisíc korun za měsíc. Mimopražští poslanci, na které nevyjde poslanecký byt, dostanou i příspěvek na bydlení zhruba ve výši 30 tisíc korun měsíčně.

"Zákonodárci dostávají výhody, aby nebyli snadno korumpovatelní. Zároveň je to proto, aby jejich výkon práce byl možný, řada z nich je zvolena z nejzazších koutů republiky. Pokud chceme mít kvalitní lidi, musíme poskytovat výhody," vysvětlil politolog Jiří Pehe.

"Český systém náhrad a benefitů nijak zvlášť nevyčnívá. Jsou i instituce, které si svých členů váží víc. Když se podíváme třeba do Evropského parlamentu, tak ty jejich náhrady jsou z českého pohledu astronomické," doplnil politolog Lukáš Jelínek. Podobné výhody jako poslanci mají i senátoři.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.