Rektor VŠE vyzval děkana Ševčíka k rezignaci. Kvůli účasti na protestní akci

Sobotní demonstrace Česko proti bídě, která se konala na Václavském náměstí v Praze, k sobě připoutala pozornost celé republiky. Protesty se totiž zvrtly a přerostly v pokus demonstrujících vtrhnout do Národního muzea a servat ukrajinskou vlajku, která z budovy visí. Vášně museli krotit policejní těžkooděnci.

Potyček se zúčastnil i kontroverzní děkan VŠE Miroslav Ševčík. Ten byl vyfotografován při střetu s policistou na schodech muzea. Jenže sám Ševčík popírá, že by se demonstrace jakkoli účastnil. A to i přesto, že v minulosti podobným názorovým proudům vyjadřoval podporu.

Podle svých slov se děkan k demonstraci pouze nachomýtl. Po většinu akce měl totiž být v restauraci s rodinou a známými, odkud se vracel domů směrem ke stanici metra Muzeum. Tedy právě kolem rozvášněných demonstrantů.

[chooze:article;value:494410]

I tak ale trval na tom, že chtěl pouze pomoci zraněnému demonstrantovi. "V horní části Václavského náměstí mě požádal o pomoc neznámý člověk zraněný v obličeji s tím, že mu toto zranění způsobili těžkooděnci na schodech Národního muzea. Přidal se k nám ještě jeden člověk, právník, který se zeptal, jestli by dokázal policistu identifikovat," vysvětloval svou přítomnost Ševčík.

O dění na náměstí údajně vůbec nevěděl. "Pokusil jsem se vyjednávat s členy antikonfliktního týmu a velitelem policistů. Když jsem odcházel ze schodů, začali příslušníci policie přítomné včetně mě vytlačovat," tvrdil Ševčík.

Jeho vysvětlení však nestačilo rektorovi univerzity Petru Dvořákovi. Ten Ševčíka kvůli jeho účasti na demonstraci vyzval v pondělí k rezignaci. Učinil tak na schůzce mezi oběma čelnými představiteli univerzity, kde společně diskutovali o následcích sobotní demonstrace.

[chooze:article;value:494686]

Kromě Dvořáka chce rezignaci Ševčíka i studentský senát. Otevřený dopis kromě členů senátu podepsalo více než dva tisíce studentů a absolventů VŠE, akademiků i členů veřejnosti.

Senát Ševčíka obvinil z porušování etického kodexu i morálních a etických zásad univerzity. "Vaše kontroverzní a neetické chování také narušuje harmonii v rámci VŠE, což může vést nejen k narušení vztahů mezi studenty a pedagogy napříč univerzitou," vzkázali studenti.

O tom, jestli Ševčík na své místo děkana doopravdy rezignuje, se bude rozhodovat v úterý. Až do té doby má možnost se rozmyslet. Děkan prohlásil, že případné odstoupení pečlivě zváží. 

Policie zasahuje proti demonstrantům u Národního Muzea: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.