Reportér si posvítil na stav veřejných záchodů. Výsledek kontroly překvapil

Ostrava

Ve městě jsou čtvery veřejné toalety. První toalety jsou na největším ostravském sídlišti a nacházejí se v nepříliš vzhledném podchodu pod čtyřproudovou silnicí. Poplatek je pět korun a platí se hotově u obsluhy, která zároveň záchody uklízí, a to údajně po každém zákazníkovi.

A bylo to vidět. Toalety byly čisté a uklizené. Toaletního papíru a mýdla byl dostatek. Podle místních jsou toalety vždy v dobrém stavu.

Kdo nechce na toaletě nikoho potkat, může použít například záchod v Ostravě-Zábřehu. Poplatek deset korun se dá zaplatit mobilem nebo kartou. Placení kartou ale v době kontroly nefungovalo.

[chooze:article;value:557979]

​Zvenku vypadá toaleta hezky a barevně splývá s okolním sídlištěm. Na střeše vyrábí elektřinu solární panely. Jenže uvnitř už to tak skvělé nebylo. Na stěnách byly pavučiny a v zaprášeném umyvadle netekla voda. Špinavý byl i záchod a štětka na jeho úklid měla už dávno skončit v popelnici. Dveře toalety zdobí graffiti. Čistý byl jen pisoár.

"Protože nejde o zvlášť vytíženou službu v tomto případě, kontroluje ji člověk z Technických služeb Ostrava-Jih zhruba třikrát týdně," uvedla mluvčí městského obvodu Ostrava-Jih.

I přes zjištěné nedostatky jsou místní rádi, že si mají venku kam odskočit na toaletu. Je totiž otevřená 24 hodin denně. Některým ale nevyhovuje bezhotovostní placení.

Další podobná veřejná toaleta stojí v Komenského sadech v centru Ostravy. Vstup stojí 20 korun, což je jednou tolik než mimo centrum města. Toaleta je také pro vozíčkáře, takže je v ní mnohem více místa. S hygienou to ale ani tam nebylo příliš slavné.

[chooze:article;value:555120]

​Kromě špinavého záchodu chyběla také dezinfekce. Nádobu asi někdo ukradl. Voda sice tekla, umyvadlo by ale zasloužilo utřít. Za pochvalu naopak stojí nabíječky na mobil. Jsou jak uvnitř WC, tak i zvenku. Také na tento veřejný záchod si můžete odskočit, kdykoliv vás napadne. Je nonstop otevřený. Před vandaly ho chrání plot, který připomíná klec. Záchody jsou podle místních většinou špinavé.

Jediné veřejné záchody v centru Ostravy jsou pod Frýdlantskými mosty v podchodu pod zastávkami tramvají a autobusů. Cesta k toaletám připomíná místa, kterým se chcete kvůli bezpečnosti raději vyhnout. Ve srovnání s okolím jsou ale veřejné záchody jako z jiného světa. Vše je čisté, uklizené a provoněné. Vstup je za pět korun.

Obsluha záchody uklízí i dvakrát za den. Čistotu záchodů si pochvalují i prodavačky z okolních stánků.

Karviná

V Karviné mají jen jedny veřejné toalety. Jsou v parku v centru města hned vedle dětského hřiště. Potěší vstup zdarma. Nájezdy vandalů se nekonají. Klíč od záchodu předává osobně hlídač parku. Záchody ale měly hned několik nedostatků. Dva ze tří pisoárů neodtékaly. Pod špinavým prkénkem byly zaschlé zbytky výkalů. Ani umyvadla zrovna nezářila čistotou. Podle hlídače uklízí toalety úklidová firma dvakrát denně.

[chooze:article;value:558364]

​"Jelikož se toalety nacházejí u dětského hřiště, tak je využívají i děti. Ty nám do pisoárů vhazují i předměty, které tam nepatří. Jsou to různé kamínky, klacíky, případně také žvýkačky. Pokud zjistíme, že tam je problém, tak provedeme servis pisoárů a zprovozníme je tak, aby fungovaly, jak mají," uvedl mluvčí Karviné Lukáš Hudeček.

Pardubice

V Pardubicích jsou jedny veřejné toalety přímo v centru. Na místě bylo pět kabinek a všude to vonělo dezinfekcí. Bolest podobných toalet bývá podlaha, tady ale nebyla ani kapka. Všude bylo sucho. Kromě pisoáru pro děti všechny fungovaly.

Odskočit si můžete v Pardubicích i na hlavním nádraží. Když nemáte desetikorunovou minci, nevadí. Můžete zaplatit i kartou. Toalety a pisoáry ale fungovaly na jedničku a všude bylo hezky uklizeno. Chyběl akorát háček na kabáty nebo papírová sedátka.

Olomouc

V centru Olomouce a na Svatém Kopečku za veřejnou toaletu zaplatíte deset korun. Pro muže je pisoár za pět korun. Všude bylo čisto a toalety fungovaly. Místní veřejné záchody chválí. Jediným prohřeškem bylo prasklé víko zalepené lepicí páskou na toaletě v centru města. Celkově výsledek kontrol velmi mile překvapil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.