Reportér TV Nova kontroloval vzorovou prodejnu Albertu. Normy tam mají přísné

Gumový lilek, zelenina na sklonku svého života nebo brambory na vyhození. I takové věci někteří z vás pořídili v Albertu a své zážitky popsali. V sobotu reportér Jan Zálužský vyrazil přímo do zázemí Albertu a ostrého provozu.

Skladování potravin v Česku podléhá velmi přísným normám. Proto je zajímavé vědět, jak se zachází s potravinami, které se poté, co opustí centrální sklad, dostanou do prodejen. "Do chladírny ovoce a zeleniny patří zboží, které nepodléhá teplotnímu řetězci," vysvětlil zelinář Jiří Soukup.

Potraviny přijaté ze skladu zaměstnanci kontrolují jak během vykládky, tak během skladování, a namátkou dojde i na ochutnávání. Normy na potraviny mají v Albertu přísné. Konkrétně u jablek musí mít plod zdravý a čistý vzhled, být bez cizích pachů a na slupce nesmí být vady větší než dva centimetry.

[chooze:article;value:505465]

Zboží, které je na hranici data spotřeby, zaměstnanci nevyhazují, ale pošlou jej do místní kuchyně. Rovnou pod ruce panu šéfkuchaři Vaněčkovi. "Přišlo nám mleté maso, tak uděláme asi gulášovku a pečené kuře s nádivkou," prozradil sobotní jídelníček kuchař Stanislav Vaněček.

A to je správný přístup. Potraviny rozhodně do koše nepatří. Skladovací prostory jsou v pořádku a kvalita se přenesla i do regálů. Aby ovoce a zelenina zůstaly co nejdéle čerstvé, ochlazuje je vodní mlha a teplotu u ostatního zboží hlídají chytrá čidla. "Teplota na prodejnách je nastavena na osmnáct stupňů," uvedl mluvčí Albertu Jiří Mareček. Na vzorové prodejně je vše tak, jak má být. Nezbývá než doufat, že podobné to bude i na dalších zhruba 330 prodejnách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.