Moderní bydlení

Reportér TV Nova z Izraele: Na Haifu kolem poledne běžně útočí až 100 raket

Kirjat Šmona je město na severu Izraele, kde dřív žilo okolo 22 tisíc obyvatel. Teď připomíná město duchů. Kvůli přeshraničním raketovým útokům, které mají na svědomí radikálové z Hizballáhu, v něm prakticky nezůstal kámen na kameni.

Ve městě spolu s Izraelskou armádou zůstává jen pár lidí odhodlaných město bránit. Poté, co do oblasti radikálové odpálí z jihu Libanonu střelu, prakticky nemají čas se schovat do krytu. "Máte maximálně deset vteřin na to, abyste se dostali do bezpečí. Takže když jsme třeba tady, stačíme si jen lehnout na zem, zakrýt si hlavu a modlíme se," uvedl obyvatel města.

[chooze:article;value:577854]

​Terčem raketového útoku se stal sever Izraele i ve čtvrtek. Izraelská armáda mluví o desítkách střel. Velkou část pohltil izraelský systém protivzdušné obrany některé, ale zasáhly i svůj cíl. I proto je pro Izrael likvidace dvou vůdců Hizballáhu, kteří jsou zodpovědní za vedení raketových útoků, úspěchem.

Pod palbou se ale ocitl i Libanon. Izraelská armáda podnikla během posledních 24 hodin přes stovku vzdušných úderů v oblastech, ve kterých džihádisté operují. O život ale přišlo i několik civilistů včetně pěti zdravotníků. Kritiku izraelské obranné síly sklidily poté, co na libanonské území při pozemní operaci umístili izraelskou vlajku.

Svět teď ale především s napětím očekává izraelskou vojenskou odpověď na útok Íránu. Ten na Izrael v minulém týdnu poslal okolo 200 raket. Kvůli odvetě spolu ve středu telefonovali prezident USA Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

[chooze:article;value:577761]

​"Oba lídři měli možnost spolu mluvit napřímo. Byl to produktivní a přímý rozhovor, který trval asi 30 minut. Naše podpora Izraeli pokračuje," sdělila mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Jak a kdy Izrael na Írán zaútočí ale zatím není jasné.

Výsledek telefonátu je zatím neznámý. Joe Biden uvedl, že vyzval Izrael, aby minimalizoval ztráty na civilistech při případné vojenské operaci v Libanonu. Izraelský ministr obrany Joav Galant uvedl, že útok na Írán bude smrtící, efektivní a především neočekávaný.

Ve městě Haifa, které se stalo útočištěm pro mnohé obyvatele ze severu Izraele, natáčí i štáb televize Nova. "Nad Haifou je zatím klid, a to přes to, že je to právě Haifa, která se stala nejčastějším cílem ze strany teroristického hnutí Hizballáh. Konkrétně míří na námořní přístav. Obvykle právě mezi polednem a jednou a hodinou na Haifu vyletí až sto raket," informoval reportér František Kadlec.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.