Moderní bydlení

Reportér TV Nova z Izraele: Ve městě na hranicích zahynuli při úderech dva lidé

Kirjat Šmona – z původně 40tisícového města je město duchů. Leží na hranicích s Libanonem a pravidelně na něj cílí teroristické hnutí Hizballáh. Z Libanonu denně odpaluje desítky raket směrem na židovský stát. První na ráně je právě město Kirjat Šmona, ze kterého se většina místních obyvatel evakuovala.

"Je to smutné. Je smutné jezdit ulicemi, chodit po chodníku. Je smutné, že když chci vidět svoje kamarády, musím za nimi jet dvě hodiny. Když si chci něco koupit k jídlu, tak je tu jen jeden obchod," líčí obyvatel města Leol.

I ve středu útoky pokračovaly. Po poledni tam zemřeli dva lidé. Na místě dopadu trosek zasahovali hasiči. Protiraketový štít s názvem Iron Dome má podle armády zhruba 90procentní úspěšnost.

[chooze:article;value:577761]

​Ve městě při právě probíhající válce zůstaly asi 4 tisíce lidí. Většina z nich kvůli práci. "Já jsem město také opustil. Vrátil jsem se jen, abych si tu opravil auto. Cítím se hrozně, vidět takhle poničenou tu horu a ulice. Odstěhoval jsem se do Haify, teď padají rakety i tam," poznamenal Leol.

Ve středu na město Haifa zamířilo asi sto raket ze strany Hizballáhu. Ztráty jsou ale i na straně teroristů. Izraelská armáda oznámila, že zasáhla 185 důležitých cílů teroristického hnutí. Údajně se jednalo například o sklady dronů, které hnutí používá.

Během dne hlásil izraelské údery také Bejrút, podle jeho starosty už ve městě není žádné bezpečné místo a údery celou zemi uvrhly do humanitární krize.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.