Republikáni potopili v americkém Senátu zákon o migraci a pomoci Ukrajině

Pro přijetí návrhu bylo potřeba 60 hlasů ve 100členném Senátu, pro se vyslovilo pouze 49 zákonodárců. Spojení palčivého problému migrace na mexických hranicích se zahraniční pomocí spojencům navrhli republikáni a demokraté prezidenta Joe Bidena na kompromisy přistoupili. Ani to nepomohlo, informovala agentura AP.

Návrh zákona obsahoval největší zpřísnění imigrační politiky USA za poslední desítky let spojené s ochranou hranice s Mexikem. Představitelé obou stran vyjednávali kompromis čtyři měsíce. Marně. Padla s tím tak pomoc Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu Kč) a dalších desítek miliard pro Izrael či Tchaj-wan.

[chooze:article;value:538641]

​Vůdce těsné demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer navrhl, aby se o balíku pomoci spojencům hlasovalo odděleně od migračního zákona. Senátoři o tom jednají a hlasovat by se mohlo ještě v noci na čtvrtek našeho času, uvedla CNN.

Nebýt letošních prezidentských voleb, zákon by s velkou pravděpodobností prošel. Donald Trump, předpokládaný republikánský kandidát na křeslo v Bílém domě, si však z migrace udělal hlavní téma své kampaně. A potřebuje, aby situace na americko-mexických hranicích zůstala neřešená. Podle amerických médií obvolával republikánské senátory a vyhrožoval jim pomstou, pokud zákon projde. V tomto duchu podle CNN kritizoval Trumpa i jeho očekávaný soupeř ve volbách prezident Joe Biden.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.