Resort chce šetřit. Zvažuje zavedení recyklace pomůcek v nemocnicích

Stent je nástroj za desítky tisíc korun na rozšíření tepen. I když by se dal sterilizovat a použít znovu, lékaři ho po prvním použití vyhazují. "Když je to prostředek z kovu nebo z určitého typu materiálu, jako je chirurgická ocel, tak není nutnost tento prostředek vyhazovat. To může vytvářet nějakou finanční úsporu," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Změna ale prý nemocnicím kromě peněz ušetří i problémy s biologickým odpadem. Snížilo by se jeho množství. "Zjednoduší se život zdravotnickým zařízením a zlepší se bezpečnost práce s tím biologickým odpadem," myslí si ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

[chooze:article;value:507108]

Jenže s nemocnicemi, kterých by se změna nejvíc dotkla, ji zatím nikdo neřešil. "O uvažované změně nemáme žádné bližší informace," sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová.

Ministerstvo je chce prý do debaty začlenit ve chvíli, až budou na stole detailnější obrysy návrhu. Třeba šéfa Lékařské komory bude zajímat hlavně bezpečnost. A také, jestli bude možná obnova pomůcky v souladu s pokyny od výrobce.

"Tady primární je bezpečnost pacienta. Jestli si myslíme, že se tím ušetří peníze nebo životní prostředí, to je úplně irelevantní," má jasno šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Konkrétní seznam pomůcek, které by se daly recyklovat, ministerstvo zatím nemá. "Můžou to být různé typy stentů, pomůcky pro chirurgické výkony, různé typy sond. Ta škála je poměrně široká," nastínil Dvořáček.

[chooze:article;value:505934]

Stejně tak resort hledá i konkrétní cestu, jakou by se tyto pomůcky daly obnovovat. Možnosti se otevírají hned tři. Buď by použité pomůcky od nemocnic vykupovaly firmy, které by je pak obnovily, nebo by si na obnovu mohla nemocnice najmout externí firmu. Třetí možností je, že by si pomůcky nemocnice recyklovaly samy.

Evropská unie (EU) ale požaduje, aby pacient věděl o tom, že jsou při péči o něj používány recyklované pomůcky a měl možnost to odmítnout.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.