Resort netuší, kolik dětí se nedostalo na střední. Chybí digitalizace, vadí expertům

Kvůli letošnímu náporu na střední školy se mnoho dětí na svou vysněnou školu nedostalo. Přesná čísla ale neexistují. Podle průzkumu v prvním kole neuspělo téměř osm procent uchazečů. "Nejhorší situace je s obrovským náskokem v Praze. Tam se v prvním kole nedostalo 11 procent," uvedl vedoucí konzultant společnosti Než zazvoní Jakub Roh.

Jde ale pouze o průzkum, přesná číslo nikdo nezná. Ani samotné ministerstvo školství. "Školy ještě teď mohou pořádat druhá a další kola přijímacího řízení, školy jako takové proto budou mít přesná čísla až v září, až jim žáci nastoupí," vysvětlila mluvčí resortu Aneta Lednová.

[chooze:article;value:504965]

"To je úplně typický důkaz toho, jak vlastně ten systém máme nedokonalý a středověký. My jako stát nevíme vůbec nic. Stát to sbírá od krajů, kraje to sbírají od jednotlivých škol, ale sami ředitelé díky tomu systému taky ještě nevědí," postěžoval si ředitel EDUin Miroslav Hřebecký.

Praha teď proto připravuje dotazníky pro základní školy, pomocí nichž bude zjišťovat počty nepřijatých deváťáků. Výsledky dotazníků, které bude hlavní město do škol zasílat, by mohly být známé do konce tohoto měsíce. "Nyní probíhá rychlé šetření. Na základě výsledků připravíme další kroky," řekl pražský radní Antonín Klecanda (STAN).

Přijímacímu řízení na střední školy totiž podle odborníků chybí digitalizace. "Pokud bychom měli digitalizované přihlášky, tak by si ten systém skládal nabídku s poptávkou automaticky sám. Mohl bych si zároveň dát těch přihlášek více a určit si priority," vysvětlil Hřebecký.

"Digitalizace přijímacího řízení je jednou z priorit ministra školství Mikuláše Beka (STAN). V tomto případě je ale důležité důkladně připravit ten systém, a to jak po technické, tak i po legislativní stránce," uzavřela Lednová. V příštím roce by navíc nápor na střední školy mohl být podle odborníků ještě větší než letos.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.