Respiračních chorob přibývá. Nemocnice zakazují návštěvy, vrací se respirátory

Epidemie respiračních chorob neslábne. Plné čekárny jsou především u dětských lékařů. "Od soboty mě bolí v krku a včera se mi motala hlava," postěžoval si jeden z nemocných. "Mám horečky. Přes den je to dobré, večer se to zhorší a přes noc úplná katastrofa," přidal další.

"Největší nemocnost máme stále mezi dětmi," řekla Jana Böhmová z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Podle dětské lékařky Jitky Cvrčkové mezi nimi řádí hlavně chřipka typu A a B.

Například na Vysočině je nejhorší situace na Žďársku a Havlíčkobrodsku. V havlíčkobrodské nemocnici dokonce kvůli vysokému počtu nakažených zakázali návštěvy na některých odděleních.

[chooze:article;value:496675]

Navíc na respirační onemocnění často navazují i další nemoci. Hlavně ty, jejichž původcem je streptokok. Tělo je oslabené a hůř se brání. "Streptococcus piedemes komplikuje respirační infekce a způsobuje potíže ve formě angíny a spály. Až po těžké septické stavy," uvedla specialistka pro streptokokové nákazy Jana Kozáková.

Jen na Vysočině už od začátku roku epidemiologové evidují 132 případů spály, což je dvakrát víc než za loňský rok a desetkrát víc než v roce 2021. Do řady nemocničních nebo sociálních zařízení je kvůli aktuální vlně nemocí opět povolen vstup pouze s rouškou nebo respirátorem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.