Řetězec stahuje oblíbenou pochoutku. Olomoucké tvarůžky obsahují plíseň

Milovníci olomouckých tvarůžků by se měli mít na pozoru. Řetězec Penny stahuje z prodeje tuto oblíbenou pochoutku, a to její stogramové balení. "Dodavatelem je A. W. spol. s.r.o z Loštic s datem spotřeby 4. 8. 2023, 7. 8. 2023 a 8. 8. 2023 kvůli možnému obsahu plísně," uvádí facebookový účet Kupi.cz.

Stejný problém se ale nevyskytuje poprvé. K podobnému zjištění dospěla dříve také Státní zemědělská a potravinářské inspekce.

[chooze:article;value:499331]

​"Na povrchu sýru pod obalem byl zjištěn výskyt kolonií plísní modrozelené barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení," informuje ve zprávě ze začátku letošního března web Potraviny na pranýři. Zmínky o stejném problému jsou také na webu firmy.cz pod kontaktem na výrobce. Společnost se nicméně hájí tím, že jde o starší záležitost.

"Je to dozvuk potíží, které jsme měli na přelomu jara a léta. Pokud se podíváte na dobu minimální trvanlivosti, vidíte, že se jedná o výrobní šarže, kterým trvanlivost končí v těchto dnech. Byly tedy vyrobeny zhruba před dvěma měsíci," vysvětluje pro TN.cz mluvčí společnosti Vladimír Kovář.

[chooze:article;value:495416]

​"Tvarůžky jsou měkký zrající sýr a jako takový kvůli zracím kulturám bakterií a kvasinek nemohou být ošetřované přípravky, například natamycinem, jako tvrdé sýry," upřesňuje mluvčí.

"Proto je zde zvýšené riziko výskytu plísně. Z naší firmy jsou expedovány vždy po kontrole úsekem kvality, v další době během zrání při transportu a prodeji se bohužel mohou plísně objevit. A upřesnil bych: tvarůžky nejsou plesnivé, ale s možným výskytem plísně," dodává Kovář.

Znechucení při nákupu. Zuzana vybírala chléb, téměř všechny byly plesnivé (8/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.