Revmatoidní artritida začíná pozvolna. Doprovází ji i další problémy

Onemocnění může začít několika bolestivými otoky malých kloubů. Postupně se přidávají další potíže. "Postiženy mohou být také lokty, ramena, kyčle nebo kolena," popsal začátek nemoci lékař Ladislav Šenolt z Revmatologického ústavu v Praze. 

Podle něj je potřeba pátrat i po jiných orgánových problémech. U 10 procent nemocných může dojít k plicní fibróze, která se projevuje kašlem či dušností. "Oproti zdravým lidem mají pacienti i dvakrát vyšší riziko kardiovaskulárních nemocí a ohrožuje je tak infarkt myokardu, mozková příhoda, trombóza či plicní embolie," dodal Šenolt.

Revmatoidní artritidu může provázet také řídnutí kostí nebo lupénka. Řídnutí kostí se projevuje zlomeninami po drobných úrazech. "Osteoporóza bolí až tehdy, když si člověk něco zlomí. Jedním z jejích významných rizikových faktorů je probíhající zánětlivé revmatické onemocnění – u lidí s revmatoidní artritidou je tedy potřeba zavčas vyšetřit, jestli tuto nemoc také nemají," upozornil osteolog a revmatolog Jan Rosa z osteocentra Affidea Praha.

[chooze:article;value:506166]

​Lupénka se může u pacientů projevovat například lupy ve vlasech, začervenáním a šupinkami na loktech a kolenou, hrubou kůží na dlaních nebo zánětlivým postižením kůže celého těla. "Její léčbou lze v některých případech artritidě účinně předcházet," uvedl dermatolog Petr Arenberger. Doplnil, že nasazení systémové léčby s následnou biologickou nebo jinou cílenou léčbou u pacientů s těžší formou lupénky vede k zablokování mírné formy artritidy.

Revma Liga ČR u příležitosti Světového dne artritidy pořádá akci pro veřejnost, na které pacienti mohou svoje problémy konzultovat s odborníky. Koná se 8. října v pražském Karlíně od 10 do 14 hodin, registrace není potřeba. K dispozici budou návštěvníkům revmatologové, plicní lékař, dermatolog, osteolog, fyzioterapeut a ergoterapeut. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.