Revoluce u taxislužeb. Některým odpadne maximální cena za kilometr

Změnu upravuje nově vydaný cenový výměr ministerstva financí, podle kterého budou obce od 1. ledna 2025 regulovat pouze "klasickou" taxislužbu. "Předpokládáme, že po zrušení možnosti cenové regulace alternativní a smluvní taxislužby nedojde k nárůstu cen z důvodů velké konkurence," uvedl ministr Zbyněk Stanjura (ODS). 

V současné době mohou obce stanovovat pro taxislužby maximální cenu za kilometr. "Svá nařízení však budou muset změnit jen Praha a Brno, v ostatních městech této možnosti nevyužívají," uvádí ministerstvo ve své tiskové zprávě.

[chooze:article;value:561456]

U "klasické" taxislužby se zákazník cenu za přepravu dozví až po ujetí celé vzdálenosti na základě taxametru. U alternativních a smluvních je údaj o ceně k dispozici už před nastoupením do vozidla, tudíž si lidé mohou vybrat, co je pro ně nejvýhodnější. Proto pro ně odpadá důvod regulace.

"Ministerstvo financí bude situaci na trhu nadále sledovat a v případě nutnosti je připraveno cenovou regulaci alternativní a smluvní taxislužby znovu zavést," dodal Stanjura.

Taxikář si zkrátil cestu po schodech. Policie vyšetřuje kuriózní případ (05/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.