Revoluce v boji s psychickými problémy. Výrazně mohou pomoci online terapie

Deprese, úzkost, stres. Každoročně přibývá lidí, kteří se s těmito problémy potýkají a musí řešit pomoc psychologů nebo psychiatrů. Prodlužují se i čekací doby na odbornou pomoc. Lidé se také bojí stigmatizace. Proto se rozšiřuje fenomén takzvaných online terapií.

"Fungují na principu, že člověk má nějaké vysvětlení těch potíží, které má. A pak si dělá nějaké cvičení, která mu umožní lépe rozeznat, co se děje a pak to změnit," vysvětlil psychiatr Ján Praško.

Jednou z možností, jak zapracovat na svém duševním zdraví, je například digitální aplikace Mindwell. "Ta aplikace funguje tak, že klient má k dispozici určité programy podle toho, čím se trápí. Například deprese. A vstoupí do programu deprese, kde má dvanáct modulů," řekla spoluautorka projektu Mindwell Jelena Holomany.

[chooze:article;value:557481]

"Každý z modulů odpovídá jednomu sezení s terapeutem. A klient modulu prochází sebevzděláváním, kde se naučí chápat, co se s ním děje, proč se tak děje. Co k tomu přispělo, že má takové problémy," dodala.  

Po dokončení vyhodnotí modul terapeut, který dává klientovi zpětnou vazbu. Výhodou je také to, že se klient a terapeut nemusejí scházet ve stejný čas. Další z online terapií zase přímo propojuje klienta a terapeuta prostřednictvím online video sezení.

"Zadáte si výběr terapeutů a najdete terapeuta do druhého dne, nebo velmi brzy. Můžete si vybrat terapeuta, který je muž, který je žena. Podle toho, co vás trápí," uvedl zakladatel platformy Hedepy Lukáš Krčil.

Pak už si stačí jen vybrat čas sezení. Terapii přes počítač nebo mobilní telefon také podporuje celá řada zdravotních pojišťoven. "Dětem i dospělým nabízíme příspěvek čtyři tisíce korun na deset sezení u terapeuta," uvedla Jana Schillerová, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Pomoc odborníků tak lze získat zcela zdarma, nebo velmi levně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.