Revoluce v léčbě ischemie srdce v Česku. Pomoci může tisícům pacientů

Každý rok zemře v České republice na nemoci oběhové soustavy až 50 tisíc lidí. V necelé polovině případů kvůli ischemické chorobě srdeční. Výskyt onemocnění roste s věkem, nevyhýbá se navíc ani třicátníkům. Pacientů, kteří se léčí s tímto problémem, je v zemi přes milion.

"Ischemie myokardu vzniká postupným zanášením cév tukovými látkami, kdy užší tepny už nedokáží srdce dostatečně prokrvovat a zásobit srdeční sval kyslíkem. Riziko je tím větší, pokud člověk kouří, má vysoký tlak, cholesterol, cukrovku, nadváhu nebo i genetické predispozice. Projevem onemocnění může být bolest na prsou, dušnost, ale také akutní infarkt myokardu nebo náhlé srdeční selhání," popsala hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

[chooze:article;value:543091]

Dosavadní léčba přitom v Česku závisela na regulaci životního stylu, medikamentech, intervenční kardiologii a chirurgických zákrocích typu bypass. Terapie Cardiac Shock Wave Therapy (CSWT) je oproti tomu zcela neinvazivní a bezbolestná. Funguje jako rozsáhlá regenerace srdečního svalu a "vyčištění" cév.

"Terapie CSWT využívá technologii kardio fokusované rázové vlny, která dokáže stimulovat růst a tvorbu cév ve špatně zásobeném srdečním svalu, a zabránit tak zdravotním komplikacím. CSWT je vhodná pro pacienty s diagnostikovanou ischemickou chorobou srdeční, zejména ty s přítomností anginy pectoris a sníženým průtokem krve koronárními arteriemi. Je účinná po operaci bypassu, urychluje hojení operovaných cév a je vhodná i pro pacienty s prvním stupněm anginy pectoris, kteří chtějí předejít infarktu myokardu," nastínila Bílková.

Ošetření probíhá vleže na zádech a lékař cílí aplikaci kardio fokusované rázové vlny přesně na ischemické oblasti srdce pacienta. V problematických místech tím podporuje tvorbu nových kapilár, zlepšuje cirkulaci krve a metabolismus buněk.

Právě tento způsob léčby využívají kardiologové v Japonsku, Číně, Spojených státech nebo Kanadě. V Evropě se ale stále jedná o novinku, kterou nyní vedle lékařů ze Švýcarska a Německa mají k dispozici i čeští odborníci. "První a jediný přístroj v Česku plánujeme uvést do praxe po prvním čtvrtletí roku 2024 a už nyní máme desítky zájemců o kardio vyšetření," sdělil ředitel FYZIOkliniky Zdeněk Bílek.

Zdravotní pojišťovny ale zatím léčbu nehradí. Podle Bílka to navíc může trvat i roky. "V tuto chvíli ale můžeme službu nabídnout pouze samoplátcům," uzavřel Bílek.

Od první transplantace srdce v Československu uplynulo 40 let. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.