Revoluce v léčbě rakoviny. Čeští vědci přišli s přelomovým lékem

Nadějí pro pacienty se zhoubným neoperovatelným nádorem je lék Lutecium-177. Doposud ale bylo velmi náročné ho vyrábět. Všechno změnili až čeští vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Vymysleli totiž postup, jak radioaktivní Lutecium-177 vyrobit. A to dokonce snadněji a levněji než kdokoliv jiný před nimi.

To, co jinou metodou trvá pět hodin, zabere českým vědcům pouhých 20 minut. A právě to zcela mění léčbu rakoviny. Lutecium se totiž využívá hlavně k boji proti agresivním nádorům prostaty.

[chooze:article;value:539943]

​"Lutecium se připojí k nějaké cílící molekule, která má za úkol ho dovést k rakovinným buňkám. Tam podléhá radioaktivnímu rozpadu, a přitom vystřeluje do svého okolí částice beta. Pokud se částice trefí do DNA rakovinové buňky, tak ji zabije," vysvětlil technologii Miloslav Polášek z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Metoda je podle lékařů šetrnější než chemoterapie. Licenci ústav už před časem prodal americké společnosti. Ta nově spouští výrobní linku, která za rok zvládne vyprodukovat až sto tisíc dávek léku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.