Revoluce v nakupování přes internet. Změna se týká každé zásilky

Nejpozději od roku 2030 budou muset internetové obchody dodržovat nová přísná pravidla o zásilkách. Prodejci by měli zajistit, aby byly všechny obaly znovupoužitelné.  

"Výbor pro životní prostředí vyslal důrazný signál ve prospěch úplného přepracování evropského trhu s obaly a obalovým odpadem," prohlásila belgická poslankyně Evropského parlamentu Frédérique Riesová.

Návrh pozitivní změny ale naráží na tvrdou realitu. Řada států Evropské unie nemá pro sběr takových obalů vhodnou infrastrukturu. "Tato oblast je velká výzva, a to hlavně kvůli chybějící infrastruktuře pro zpětný sběr vratných obalů, výkup použitých obalů, ale také z ekonomického hlediska těchto procesů. Bylo by užitečné, kdyby budoucí legislativa EU pomohla firmám urychlit tento přechod a byla jim poskytnuta podpora," uvedla pro tvnoviny.sk mluvčí nakladatelství Martinus Anna Porubská.

[chooze:article;value:508304]

S tím souhlasil také výkonný ředitel slovenské Packety Alexander Jančo. "Pro e-shopy nebude adaptace na novou legislativu vůbec jednoduchá. V Packetě jsme rozhodnutí provozovatelům e-shopů celý proces maximálně ulehčit. Proto jim nabízíme ekologické obalové materiály, se kterými sníží svoji uhlíkovou stopu a splní podmínky vyplývající z nových nařízení," dodal Jančo.

Návrh se ale nevěnuje pouze e-shopům. Dotknout by se měl také běžných obchodů. Evropští poslanci chtějí zakázat prodej lehkých igelitových tašek a pytlíků. To ale jen v případě, že nejsou potřeba z hygienických důvodů a u volně položených potravin. Plastová část ostatních obalů by pak měla být stále z větší části vyrobena z recyklovaného odpadu.

"Poslanci chtějí rozlišit a vyjasnit požadavky na obaly, které mají být znovu použity nebo znovu naplněny. Opakovaně použitelné obaly by měly splňovat řadu kritérií, včetně minimálního počtu opakovaných použití," doplnila v návrhu Evropská komise. V kamenných obchodech by pak měli mít zákazníci možnost si některé produkty odnést ve vlastních obalech.

Za globální oteplování můžou krávy, vypouštějí do ovzduší třetinu všech emisí metanu (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.