Revoluce v platbě kartou. Nová aplikace má zaplnit místa, kde to zatím nešlo

Revoluce v platebních metodách. Tak by se dala nazvat nová aplikace Cvak. "Obchodník má na svém telefonu nainstalovanou aplikaci Cvak, kde si prošel velmi jednoduchou registrací, dostal k tomu malou kartičku, která slouží jako spojení mezi telefonem zákazníka a platbou, která má proběhnout. Obchodník ve svém telefonu naťuká částku," říká Jiří Suchý, ředitel divize Produkty a inovace ze společnosti Air Bank.

Zákazníkovi k placení stačí chytrý telefon, který podporuje platbu kartou. U obchodníka pak stačí přiložit k takzvané NFC kartě. "Zobrazí se mu jednoduchý odkaz, zmáčkne, potvrdí platbu a celá platba je vybavena," dodává Suchý.

[chooze:article;value:535297]

​"Když se zeptáte zákazníků, jak by rádi platili, tak 80 procent z nich řekne, že by preferovalo bezhotovostní platbu," vysvětluje Michal Strcula, generální ředitel a předseda představenstva Air Bank.

Nová aplikace se zamlouvá i panu Jiřímu Loskotovi, který podniká už několik let. "Určitě už je to výhodnější jenom v tom, že s sebou nemusíte tahat nějakou krabičku, kterou furt musíte řešit, jestli je správně nabitá, pak když máte víc zaměstnanců, tak si jí musejí přehazovat mezi sebou, takže za mě určitě dobře," domnívá se podnikatel.

S novou metodou přišlo několik bank v čele s Air Bank, kterou stejně jako televizi Nova vlastní holding PPF. Další finanční ústavy se plánují připojit v následujících měsících.

[chooze:article;value:529347]

​"Je to cesta, jak zjednodušit a rozšířit bezhotovostní platební styk," uvádí Tomáš Spurný, generální ředitel a předseda představenstva MONETA Money Bank. "Toto řešení má podle nás má co nabídnout. A to podnikatelům i jejich zákazníkům," vysvětluje Jan Bláha, ředitel obchodní divize a člen představenstva Fio banky.

"Jedná se o podporu malých podnikatelů, na které se zaměřujeme," upřesňuje Paweł Kucharski, generální ředitel mBank. Některé banky ale diskutují nad jiným řešením. "Bavíme s ostatními bankami o podobném řešení. Kdy a zda k tomu dojde, to je samozřejmě otázka, ale ty rozhovory probíhají,“ vysvětluje Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

"Komerční banka aktivně hledá a podporuje všechny alternativní metody. Budeme rádi, pokud se nám podaří najít standardizované řešení,“ informuje Michal Teubner, mluvčí Komerční banky. Samotná aplikace Cvak je od úterý dostupná všem obchodníkům a podnikatelům, kteří o ni budou mít zájem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.