Revoluce ve školství: Ministr chce méně učebních oborů s maturitou

Přesně 283 tolik existuje v Česku vzdělávacích oborů na středních školách. Podle ministra školství jde o evropský unikát. Některé obory se podle něho navíc mezi sebou liší jen velmi málo a zájemci tak mnohdy při výběru konkrétní školy tápou. Ministerstvo proto plánuje, že přebujelé školní programy proškrtá. "My bychom velmi rádi dosáhli, že by těch oborů středoškolských mohlo být méně než sto," řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Jeho úřad teď pracuje na seznamu oborů, které proškrtá nebo sloučí. Shoda ale zatím neexistuje. "Rušení skutečně těch neobsazených oborů a těch, které nejsou perspektivní do budoucna, je dobrým krokem, když se pak následně navýší kapacity na těch všeobecných oborech," poznamenala mluvčí České středoškolské unie Adéla Kundrátová.

"Víme, že absolventy současných oborů náš průmysl, naše společnost potřebuje, takže já nejsem nějakým velkým příznivcem velké redukce," sdělil ředitel Střední odborné školy Jarov v Praze Miroslav Janeček. 

[chooze:article;value:553670]

​Proměny se časem mají dočkat i maturity. Zavést by se v budoucnu mohly dvě úrovně. Vyšší, kterou by skládali studenti plánující pokračovat ve vysokoškolských studiích, a nižší by byla pro ostatní. I tady se odborné názory různí.

"Obtížnost u anglického jazyka pro gymnazisty, tak ta je malá, kdežto na té nástavbě s tím teda zápasí," sdělila Alena Ondráková, ředitelka Gymnázia bratří Čapků a Prvního českého soukromého středního odborného učiliště. "Pak otázka zní: Bude to maturita? Tak když budeme snižovat úroveň maturity, tak tomu říkejme nějak jinak," dodal Miroslav Janeček.

"Ta budoucí maturita určitě bude mít jakousi modulární povahu, že nemusí být uniformě všude stejná," vysvětlil ministr Bek.

Na přetřes se opět dostává i otázka, jaký rozsah výuky na středních školách by měla mít matematika, a zda se z ní stane povinný maturitní předmět.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.