Řež na jihu Ruska. Ozbrojenci zastřelili přes deset policistů a podřízli kněze

[chooze:gallery;value:36356]

​Boje vypukly kolem 18. hodiny místního času (pět odpoledne našeho) na dvou místech kavkazské republiky ležící u Kaspického moře. Ve starobylém městě Derbent zaútočili ozbrojenci na pravoslavný kostel a synagogu, obě budovy zapálili, informoval ruský nezávislý web Meduza. V kostele podřízli hrdlo knězi.

Ve stejnou dobu zahájila další skupina útočníků palbu na synagogu v Machačkale, hlavním městě převážně muslimského Dagestánu. To je vzdálené asi 130 kilometrů severním směrem od Derbentu. Budovu rovněž zapálili. Další útok směřoval na policejní stanoviště. Přestřelky se přenesly do ulic, svědci popsali černě oděné bandity pálící na přijíždějící policejní posily.

https://x.com/BNONews/status/1804942546180722921

Na třetím místě asi 70 kilometrů od Machačkaly střílelo několik ozbrojených mužů na policejní auto.

Ruské úřady vyhlásily v Dagestánu "protiteroristickou operaci". Ta v Derbentu skočila po pěti hodinách, když ozbrojené síly obklíčily útočníky a dva z nich zastřelily.

V šestisettisícové Machačkale akce pokračuje, zabiti byli čtyři ozbrojenci a další jsou údajně na útěku. Výjezdy z města policisté a vojáci uzavřenli. Celkový počet pachatelů není dosud znám.

Při přestřelkách zahynulo podle agentury TASS nejméně 19 policistů a 4 civilisté, další desítky jsou zraněné. Mezi mrtvými civilisty jsou zmíněný kněz a hlídač ze synagogy. Ani v jedné z napadených budov naštěstí nebyli tou dobou žádní věřící.

[chooze:article;value:547772]

​K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Přišel tři měsíce poté, co nedaleko Moskvy zahynulo na 150 lidí při teroristickém útoku na koncertní sál, ke kterému se přihlásil Islámský stát, uvedla agentura Reuters.

Machačkala se stala loni v říjnu po vypuknutí války v Gaze dějištěm incidentu, kdy radikálové s palestinskými vlajkami zaútočili na letiště. Chtěli uspořádat pogrom na židovské cestující v evakuačním letadle z Izraele. Policie jim v tom zabránila.

Situaci rozebral politolog a rusista Jan Šír:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.