Řež u gruzínského parlamentu, policie rozháněla desetitisíce protestujících

Gruzínský parlament pustil zákon ve středu do druhého čtení, což vedlo k dosud největší protivládní demonstraci, které se podle nezávislého zpravodajského webu OC Media zúčastnily desetitisíce lidí.

Parlament připomínal nedobytnou pevnost obsazenou bezpečnostními složkami. Demonstranti ochromili centrum metropole a snažili se budovu obklíčit. V tom jim bránili policejní těžkooděnci, kteří masy rozháněli vodními děly, ohlušujícími granáty, pepřovými spreji či slzným plynem.

​Podle zpráv a fotografií zraněných použila policie i gumové projektily, informoval OC Media. Ministerstvo vnitra to popřelo a označilo demonstrace za násilné.

https://twitter.com/OCMediaorg/status/1785768982194135319

Po podvečerním hlasování poslanců dorazily k parlamentu další tisíce protestujících z regionů. Policisté v půl desáté večer místního času (19:30 našeho) oznámila, že zákonodárce evakuovala a z budovy se stáhla. Parlament zůstal neprodyšně uzavřený, vypnuli osvětlení a od 23. hodiny byl vyhlášený červený stupeň nebezpečí, který znamená, že dovnitř smí jen osoby s povolením předsednictva.

Odliv demonstrantů však nenastal, ještě hodinu po půlnoci bojovali těžkooděnci s tisícovkami lidí, kteří se snažili proniknout k prázdné budově.

[chooze:article;value:551336]

​Kontroverzní zákon prosazuje vládnoucí strana Gruzínský sen miliardáře a bývalého premiéra Bidzina Ivanišviliho, nejbohatšího Gruzínce s francouzským občanstvím. Pokud vejde v platnost, budou se podle Reuters muset všechny organizace, které získávají více než 20 procent prostředků ze zahraničí, zaregistrovat jako "zahraniční agenti". Dostanou se tak pod kontrolu a vliv státu, jako se tomu stalo v Rusku, které podobný zákon používá v boji proti Putinově opozici.

Přijetí zákona by patrně pozastavilo snahu Gruzie, která je kandidátskou zemí, o vstup do Evropské unie.

Demonstrace probíhají téměř měsíc nepřetržitě a středeční byla zatím největší. Řada západních politiků se již vyslovila proti jejich násilnému potlačování. Den předtím zbili policisté i šéfa gruzínské parlamentní opozice.

V Gruzii protestovaly tisíce lidí proti autoritářskému zákonu už počátkem března (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.