Rezignujte, vyzývá ministra Válka kvůli nedostatku léků opozice i odborníci

Ministr zdravotnictví Válek není muž na svém místě. Alespoň to tvrdí část odborníků a politici.

"Absolutně nezvládá. Osobně říkám, že by měl rezignovat, že skutečně nezvládl tuto situaci. Díváme se na zoufalé matky, které s dětmi objíždí lékárny," prohlásila poslankyně Alena Schillerová (ANO).

"S tímto velkým výpadkem se už nějakou dobu potýkáme, pan ministr sliboval řešení a stále vidíme, že především malé lékárny některé léky jako antibiotika nebo sirupy nemají. Pan ministr by se měl nad sebou zamyslet, jestli chce hrát ty své bojové hry, anebo se chce věnovat skutečným problémům našeho zdravotnictví. A pokud tu situaci nezvládá, tak by se měl zamyslet nad tím, jestli neuvolnit to místo někomu jinému a schopnějšímu," uvedla poslankyně a místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD).

[chooze:article;value:487971]

Opozice a lékaři si prý sice uvědomují, že nedostupné některé prášky a sirupy jsou aktuálně problémem i v dalších evropských státech, vadí jim ale prý příliš laxní přístup ministra.

"Ta situace se dala očekávat, protože člověk nemusí být nějaký velký vzdělanec anebo odborník, aby pochopil, že když přestaneme dodržovat protiepidemická opatření, tak že se asi v době zimním období rozšíří vlna respiračních onemocnění. To byla matematická jistota, je smutné, že se na to ministerstvo zdravotnictví nepřipravilo," řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Podle prezidenta České stomatologické komory nemá cenu se na ministerstvo příliš spoléhat. "My jako stomatologická komora postupujeme jako naši partneři v Rakousku a Německu, my se staráme o své členy, o své pacienty a byli bychom rádi, kdybychom tady na státě byli co nejméně závislí a měli jsme co nejvíc kompetencí to vyřešit," sdělil její prezident Roman Šmucler.

[chooze:article;value:487872]

Podle některých lékařů a také koaličních politiků je rezignace ministra zdravotnictví kvůli nedostatku léků nesmysl.

"Pan profesor Válek se stará o ministerstvo, jak nejlépe umí, a to umí dobře. Samozřejmě ta situace s těmi léky, které teď nejsou, to nikoho netěší, ale je to problém celoevropský. A vím, že pan ministr se snaží vyjednávat s firmami," hájil ministra Tom Philipp (KDU-ČSL), poslanec a člen výboru pro zdravotnictví.

"Možnosti ministerstva zdravotnictví, jak ovlivnit situaci na trhu s léky, jsou minimální a tohle není fér. Nikdo jiný by to nedokázal zajistit lépe. Myslím si, že je to, jak kdyby někdo chtěl po ministru zdravotnictví rezignovat, protože budou dražší vajíčka, protože někde udeřila ptačí chřipka," myslí si předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

[chooze:article;value:487530]

Podle opozice některé zajeté systémy na ministerstvu zdravotnictví prostě dlouhodobě nefungují. "Zdravotnictví skutečně chce změny. Ty změny se musí umět připravit obsahově a potom politicky prosadit, ale to se tady nekoná a vidíme to naprosto ve všech segmentech. A takový praktický důkaz nefunkčnosti je nedostatek léků," soudí poslanec Julius Špičák (ANO).

"Co se týče těch aktuálních postupů, tak troufnu si říct, že postupy, které ministerstvo v tuto chvíli má, to znamená dovoz neregistrovaných léčivých přípravků, jsou v posledních týdnech realizovány docela v masivním počtu," uvedl vedoucí lékárník nemocniční lékárny IKEM Michal Hojný.

Opozici a lékařům v poslední době vadí, jak sami říkají, také "nekomunikace" ministra Válka. Řada věcí by se prý totiž dala vyřešit včasným dialogem a společnými silami.

Teď je potřeba pracovat, odmítl Válek výzvy k rezignaci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.