Řidič kamionu se vloupal do školy, aby ve sněhové bouři zachránil přes 20 lidí z uvíznutých aut

Když se minulý víkend prohnala okresem Erie ve státě New York smrtící sněhová bouře, ocitla se spousta řidičů v zoufalé situaci. Uvízlí ve sněhové vánici neměli kam jít a jejich autům rychle ubývalo palivo. Jedním z nich byl i Jay Withey, který vyrazil na pomoc svému kamarádovi, kterého vánice rovněž uvěznila na cestě. "Říkal, že jsem jediný člověk, kterého zná, který by přijel, tak jsem si řekl, že pro něj pojedu," řekl později Withey CNN.

Když se se svým náklaďákem proplétal mezi opuštěnými vozidly, která stála na silnici, spatřil mladého muže jménem Mike, který měl jen lehkou bundu a tenisky, a tak ho vzal k sobě do auta. Withey uvedl, že když projížděl několikametrovými závějemi, jeho vůz dvakrát zapadl. Poprvé se mu podařilo sníh odházet lopatou, napodruhé už auto zapadlo úplně.

[chooze:article;value:481227]

Withey se tedy vydal k domům podél cesty, aby se zkusil zeptat, zda by jim někdo poskytl dočasné přístřeší. Podle svých slov obešel deset domácností a v každé nabídl 500 dolarů za přenocování, ale všude ho odmítli. "Prosil jsem je: 'Prosím, prosím, mohu spát na podlaze, bojím se o život', a oni říkali: 'Ne, je mi líto'," řekl Withey.

https://twitter.com/CNN/status/1608969515374706689?cxt=HHwWgoC8pfzPmtQsAAAA

Když se s nepořízenou chtěl vrátit ke svému autu, v prudkém větru a hustém sněžení se ztratil. Nakonec v dálce spatřil záblesk blikajícího světla, u kterého si pamatoval, že stojí jeho kamion. Poté, co se vrátil k autu, zkusil přivolat policii, ale bylo mu řečeno, že kvůli bouřce ho nemohou přijet zachránit. Dozvěděl se také, že kamarád, který mu zavolal o pomoc, byl zachráněn.

Kolem jedenácté hodiny večer zaklepala na okno jeho auta starší žena Mary, kterou vánice uvěznila v autě už ve čtyři hodiny odpoledne s tím, že potřebuje pomoc. I jí nabídl, aby si k němu nastoupila do auta a společně u něj v kamionu přečkali noc. Na druhý den si Mary potřebovala odskočit. Withey, který vycítil, že se cítí trapně, si na mapě ve svém mobilu všiml, že poblíž je škola - EDGE Academy. "Říkám si: 'Půjdu do té školy a vloupám se tam, protože vím, že tam bude teplo a toaleta,'" řekl.

Aby se dostal dovnitř, rozbil pomocí náhradních brzdových destiček ve škole okno, přičemž se rozezněl bezpečnostní alarm. Kromě Mikea a Mary se mu nakonec podařilo ze zavátých aut do školy dostat více než 20 dalších lidí. V jídelně se mu podařilo najít cereálie a jablka a v tělocvičně našel žíněnky, na kterých mohli všichni spát.

Jeden muž, který ho den předtím odmítl, si dalšího dne všiml, jak Withey odmetá sníh z aut. Přišel k němu se slzami v očích, aby se mu omluvil s tím, že tu noc nemohl spát, protože věděl, že Witheymu odepřel přístřeší. Withey zůstal ve škole až do osmi hodin večer na Štědrý den. "Neodešel jsem, dokud jsem se nepřesvědčil, že jsou všichni v pořádku," řekl a dodal, že si založili skupinový chat, aby zůstali v kontaktu.

Jay před svým odchodem ve škole zanechal lístek s omluvou za vloupání, který později našla policie, když se jí nakonec podařilo zareagovat na alarm, který Withey spustil, když rozbil okno. "Komukoli, koho se to týká, se strašně omlouvám za rozbití okna školy a za vloupání do kuchyně," napsal na lístek a pokračoval: "Uvízl jsem v pátek v osm večer a spal jsem v autě se dvěma cizími lidmi, jen jsem se snažil neumřít. Uvízlo tam také 7 starších lidí, kterým došlo palivo. Musel jsem to udělat, abych všechny zachránil a dostal je do přístřeší, k jídlu a na záchod." Dopis podepsal slovy: "Veselé Vánoce, Jay".

Policii v Cheektowagě se s pomocí veřejnosti podařilo Witheyho najít poté, co sdílela jeho vzkaz a záběry z bezpečnostních kamer školy. Policejní náčelník Brian Gould řekl CNN, že Withey se nacházel v části města, kam se během bouře nebylo možné dostat a Witheyho počínaní označil za hrdinský čin a za příklad sounáležitosti lidí v oblasti. "Byli jsme naprosto šokováni, když jsme viděli, že měl ve škole přes 20 lidí a dva psy," řekl Gould. "Nejen hrdinský čin, ale prostě celkově dobrý člověk. Rozhodně ten den zachránil několik životů," dodal policista.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.