Řidič nadýchal přes 2,5 promile. Kamarád mu přijel pomoci, hrozí mu vyšší trest

Když v neděli v podvečer ostravští policisté vyjížděli k události v ulici 17. listopadu, netušili, že budou řešit hned dva trestné činy. Při krajnici tam stálo auto s poškozenými pneumatikami a disky. Šestačtyřicetiletý řidič hlídce prozradil, že si nevšiml kruhového objezdu a projel ho rovně.

V jízdě pokračoval, dokud auto jelo. Poté zavolal kamarádovi, aby mu na místo přivezl náhradní kola. "Policisté z dechu řidiče cítili závan alkoholu, proto ho vyzvali k podrobení se dechové zkoušce. Již před zahájením muž uvedl, že požil před jízdou nějaký ten alkohol," popsala událost policejní mluvčí Eva Michalíková.

Ukázalo se, že se před jízdou napil trochu víc. Zkouška totiž odhalila přes 2,5 promile. Později u výslechu muž prozradil, že vypil zhruba půl litru slivovice, než usedl za volant.

[chooze:article;value:484663]

​Hlídka na místě záhy musela řešit další protiprávní jednání. Dorazil totiž řidičův kamarád, který přivezl již zmíněné náhradní pneumatiky. Svou pomocí si ale pěkně zavařil. "Zkouška na alkohol dopadla negativně, ale muži zákona při kontrole zjistili, že za volant usedl i přesto, že má zákaz řízení až do roku 2024," uvedla Michalíková.

Prvnímu řidiči nyní hrozí rok ve vězení za ohrožení pod vlivem návykové látky. Druhý řidič čelí podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí přísnější trest. "V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky," konstatovala mluvčí.

[chooze:gallery;value:30018]

Opilých a zdrogovaných lidí za volantem přibývá, odborníci volají po zpřísnění trestů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.