Řidič vezl ženě ze Zlínska nákup, nakonec jí zachraňoval život

Ženě ze Zlínska zvonil ve čtvrtek odpoledne telefon. Snažil se jí dovolat řidič Robert Mucska, aby jí řekl, že jí veze nákup a že už je poblíž jejího domu. Zákaznici se ale nedovolal. Situace se mu zdála podivná, zazvonil proto na příbuznou, která bydlela ve stejném domě, a požádal jí, aby se šla na ženu podívat, informovali zlínští záchranáři.

Ta ležela na zemi, nemohla se pohnout a špatně artikulovala. "Později pacientka vypověděla, že upadla, když se otáčela právě pro zvonící telefon. Pak už se nemohla zvednout. Cítila se jako ochrnutá a nemohla mluvit. Bylo jasné, že ženu postihla cévní mozková příhoda (CMP)," vysvětlili záchranáři.

[chooze:article;value:527951]

Ti museli ženu nejdříve dostat z bytu v patře, což nebylo jednoduché, žena totiž měla nadváhu, a jak záchranáři popsali, volat na pomoc hasiče či policii by znamenalo další čekání. U mozkové mrtvice je ale potřeba jednat co nejrychleji. Do situace se tak opět vložil řidič Robert Mucska, který zburcoval sousedy, aby přišli posádce na pomoc a ženu pomohli odnést do sanitky. 

Podle záchranářů u mozkové mrtvice jde o čas. Čím dříve se pacient dostane do nemocnice, kde dostane léčbu od neurologického týmu, tím větší šanci na další život bez postižení má. 

Zachránil bezdomovce z hořícího domu. Cenu Michala Velíška získal David Studnica:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.